hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az egészségipar dinamikusan fejlődő iparág

Magyarországon az egészségipar és azon belül a gyógyászat, a gyógynövényipar, a gyógyszergyártás és a biotechnológia adja a nemzeti össztermék (GDP) közel 10 százalékát.

Ez az ágazat egy dinamikusan fejlődő iparág, mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és kínai kollégája kedden írnak alá egy szándéknyilatkozatot az egészségipari együttműködésről, ezen felül pedig megállapodásokat kötnek még egyetemek közti és vállalati együttműködésekről, utóbbiak konkrét beruházásokat jelentenek. A gyógyszeripar, az egészségipar óriási beruházásokat igényel, ezért mindenképpen meg kell találni azokat a financiális lehetőségeket, amelyekkel ezek a beruházások megvalósíthatóak, mondta. Egyúttal arra is rámutatott, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztési ráfordítások mintegy fele a gyógyszeriparban történik.

Lepsényi István közölte: Magyarország és Kína azért tud együttműködni az egészséggazdaságban, azon belül a gyógyszeripar, az orvosi műszergyártás, a genetika és a biotechnológia területén, mert hasonló a két ország piaci szerkezete. Az államtitkár kiemelte: a magyar fejlesztések és termékek a világon mindenhol versenyképesek. Az orvosi műszergyártásban több mint 200 magyar vállalkozás dolgozik, ez az ágazat adja a magyar export 3 százalékát.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink