hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Epstein-Barr vírus és sclerosis multiplex

Egy új kutatás szerint az Epstein-Barr vírus (EBV) lehet a sclerosis multiplex (SM) fő okozója, a vírussal történő megfertőződés 32-szeresére növeli az SM kialakulásának kockázatát, írja az OTSZ Online.

A Science-ben megjelent tanulmány meggyőző bizonyítékot szolgáltat az EBV és a sclerosis multiplex közötti okozati összefüggésre. Az, hogy a világszerte 2,8 millió embert érintő – az axonok és az azokat körülölelő mielinhüvely gyulladásos autoimmun betegsége, az – SM egy vírusfertőzés következtében alakul ki, forradalmasíthatja, hogy vírusellenes gyógyszereket találjanak a betegség kezelésére.

Az EBV humán herpeszvírus fertőző mononukleózist okozhat, és a fertőzést követően látens formában a B-limfocitákban perzisztál. Az EBV fertőzés igen gyakori, becslések szerint az emberek 95%-a már 18-20 éves korára átesik rajta, ami megnehezíti a nem fertőzött populációk vizsgálatát.

Dr. Kjetil Bjornevik és munkatársai tanulmányukban egy több mint 10 millió aktív szolgálatot teljesítő amerikai katona adatait tartalmazó adatbázisból vett adatokat elemezték. Az eredmények alapján az SM kockázata nem nőtt meg (az EBV-hez hasonlóan nyállal terjedő herpeszvírussal, a) citomegalovírus történő fertőződés után. A neuroaxonális degeneráció egyik szenzitiv, de nem specifikus biomarkerének, a neurofilamentum könnyűláncnak (sNflL) a szérumkoncentrációja a kiinduláskor nem különbözött a később SM-ben megbetegedettek és a kontrollok között, és csak az EBV-fertőzés után nőtt meg. Az EBV szerokonverzió előtt nem volt nyoma neuroaxonális degenerációnak azoknál az egyéneknél, akiknél később kialakult az SM. Ez azt jelzi, hogy az EBV fertőzés nemcsak a tünetek megjelenését, hanem az SM diagnózisának alapjául szolgáló első kimutatható patológiai mechanizmusok kialakulásának idejét is megelőzi.

Az EBV által kiváltott SM fokozott kockázatához képest elhanyagolható a többi ismert kockázati tényező, mint pl. a dohányzás és a D-vitamin-hiány, melyek megduplázzák a kockázatot, de a genetikai hajlam és a gyermekkori elhízás is csak mérsékelten növelik az SM kialakulásának kockázatát. Az viszont továbbra sem világos, hogy az EBV‑vel fertőzött embernek miért csak kis hányadánál alakul ki SM, és sem, hogy milyen folyamatok/mechanizmusok útján, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink