hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így nem működik a kórházi adósságrendezés

Idén november végére megközelítette az 55 milliárd forintot a fekvőbeteg-ellátást végző kórházak és egyetemi klinikák lejárt adóssága a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint, írja a Napi.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján megjelent, intézményekre lebontott konszolidációs összegek és a MÁK novemberi adósságadatai összevetéséből a következő kép bontakozik ki. Az 55 milliárdos konszolidációból 10 milliárd biztosan nem az adósságállomány csökkenését szolgálja, ugyanis egyes intézmények a meglévő adósságaikon túl, vagy akár nullszaldós egyenlegük mellé, pluszként kapták. A szétosztott összegek és a novemberi tartozásadatok azonban már újra 11 milliárdos mínuszt mutatnak.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a  "jók" ösztönzése és a "rosszak" büntetése ebben a keretrendszerben sehova nem vezet, a kórházi üzem a jelenlegi feltételek, jelenlegi hbcs-k (homogén-betegségcsoport, azaz az egyes ellátásokért járó pénz) mellett, ezen a színvonalon az előirányzottnál 50 milliárd forinttal többért működik, amit mindenképpen előre bele kellene kalkulálni a finanszírozásba. Nincsenek rejtett hatékonysági tartalékok, vágyálom, hogy milliárdokat lehetne fogni a központosított közbeszerzéseken. Kórházi források szerint egyedül a munkaerőért folytatott versenyben itt-ott kialkudott csillagászati bérek jelentette költség adja a mozgásteret, a 7 éve állami fenntartásban lévő intézmények menedzsmentjének kezét szinten minden más területen gúzsba kötötték.

Ideje lenne szembenézni azzal, hogy adósság mindaddig legalább ezen a szinten fog újratermelődni, amíg a kórházi finanszírozást nem teszik rendbe, nem aktualizálják az elszámolás alapjául szolgáló hbcs-ket, azaz az ellátásokért járó finanszírozást. A konszolidációs pénz átláthatatlan felosztásával ugyanis nem a kórházak büntetik, hanem a beszállítókat, akik nem felelősek a tartozás keletkezéséért, fogalmazott a lapnak a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A finanszírozási rendszer átalakításához minden adat és a szakértők szaktudása is rendelkezésre áll. Ideje, hogy az egészségügyi kormányzat a kórházvezetőkkel és a NEAK szakemberivel hozzáfogjon ehhez a munkához, hangsúlyozza Rásky László, aki szerint sem a hbcs-k rendbetétele, sem az orvostársadalommal sem a pénzügyi tárcával való konfliktus felvállalása nem halogatható tovább.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink