hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ennyivel nőtt a kórházak adóssága

Negyvenmilliárd forinttal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága, írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adataira hivatkozva a Privátbankár.

Az egészségügyi intézmények adóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2019 végén 67,7 milliárdot tett ki, ez több mint háromszor magasabb a 2018 végi 20,8 milliárdnál. Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú, írja a Privátbankár.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2019. december 31-én 71,5 milliárd forint volt. Ez csaknem teljes egészében az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), azok ugyanis 67,7 milliárddal tartoznak. Míg ebből az államnak csak 200 millióval adósak, addig a szállítóiknak és a szolgáltatóknak 67,5 milliárddal, amelyből 1,6 milliárd irányul az államháztartáson belülre.

Összehasonlításképpen, az egészségügyi intézményeknél felhalmozódott adósság 2018 végén még 20,8 milliárd forint volt, ebből közel 20,7 milliárd a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink