2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Emlékérme a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára

Emlékpénzérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a Semmelweis Egyetem alapításának 250. évfordulójára, közölte a jegybank csütörtökön.

A 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét Semmelweis Egyetem megnevezéssel pénteken bocsátják ki, tisztelegve a szervezett orvosképzés magyarországi kezdetének évfordulója előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Mint írták, az emlékpénzérmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára, valamint az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyítási tevékenység elismerésére.

Az emlékérmék előlapján a Semmelweis Egyetem méltóságjelvényei körébe tartozó egyetemi jogar csúcsdíszének ábrázolása látható, ezt az eredeti orvoskari dékáni tisztséglánc veszi körbe, emellett itt láthatók a kötelező alaki kellékek, az értékjelzés, a Magyarország felirat, a 2019-es verési évszám és a különleges biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejel.

A hátlap központi motívumaként az egyetem címere jelenik meg, amelyet a "250 éves a Semmelweis Egyetem" felső félkörirat és az egyetem latin nyelvű jelmondata alsó félkörirat övez. A két köriratot bal oldalon az egyetem rektori épületének egyik, az arculati kézikönyvbe is beemelt belső díszítő motívuma, jobb oldalon az emlékpénzérmét tervező Szabó Virág szobrászművész mesterjegye választja el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink