hirdetés
hirdetés
2022. január. 25., kedd - Pál.
hirdetés

Interaktív, lakossági egészségügyi rendezvénysorozat

Ingyenes, népegészségügyi tematikájú egészségmegőrzési programokkal ünnepeli alapításának 250. évfordulóját a Semmelweis Egyetem. 2019 szeptembere és 2020 júniusa között összesen tíz alkalommal vehet részt a nagyközönség a Semmelweis Egészség Napok keretében interaktív, szűréseket, bemutatókat, prevenciós előadásokat tartalmazó programokon.

A rendezvényről az Anatómiai Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót. Dr. Merkely Béla rektor emlékeztetett, hogy az egyetem alapításának 250. jubileumi évében több kiemelkedő program is várható, így például a tanévnyitó ünnepség vagy a Nyári egyetem, melyeket további tudományos, oktatási események követnek majd. Hangsúlyozta, hogy az egyetem szeretné megszólítani a lakosságot is, ezért jött létre a Semmelweis Egészség Napok programsorozat. A kezdeményezés másik célja felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára, mivel a várható, egészségben eltöltött időtartam attól is függ, hogy mennyit tudunk a betegségek megelőzéséről – mondta el a rektor. Hozzátette, hogy a 10 különböző egyetemi helyszínen zajló eseményen 2019. szeptember és 2020. június között szűrővizsgálatokon is részt vehetnek majd a családok. A pénteki, illetve szombati programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az események részletes programja folyamatosan frissül a Semmelweis 250 honlapon – tájékoztatott Merkely Béla.

A szeptemberi Mentálhigiénés nap programját a házigazda, dr. Réthelyi János, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója ismertette. Az első Semmelweis Egészség Nap fő témája a lelki jóllét, vagyis, hogy mit tehetünk mentális egészségünk megőrzése érdekében, és szükség esetén hová lehet segítségért fordulni. Hozzátette, hogy mentális betegséggel küzdők hozzátartozóit is várják a rendezvényen, ahol minden korosztály számára készültek programokkal. Az egyetemen több szervezeti egység is foglalkozik mentális egészséggel, amelyek összefogásának köszönhetően több mint 70 programon, köztük előadásokon, workshopokon, művészet- és állatasszisztált terápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, de kipróbálhatják például az önismereti csoportban való részvételt is – ismertette Réthelyi János. Olyan témák is felmerülnek majd, mint a függőség, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a szexuális nevelés vagy épp az egészséges párkapcsolatok. Az esemény egyik kiemelt programeleme a közismert katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadása lesz, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszél.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

További részletek az egyetem honlapján

 

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!