hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Embereken is kipróbálják a rák elleni oltást

2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki azt a vakcinát, amely a korábbi egérkísérletek szerint a kezelés után tíz nappal eltüntette a befecskendezett tumorokat, húsz nap után pedig az egerek testében lévő többi, közvetlenül nem kezelt tumor is felszívódott, írja az Index.

Óriási visszhangot keltett néhány hete a bejelentés, hogy a Stanford egyetemen sikeres egérkísérleteket végeztek egy új rák elleni vakcinával. A kutatók most bejelentették, hogy ez év végéig szeretnék elvégezni az emberkísérleteket is.

A kutatást vezető dr. Ronald Levy onkológus most azt mondta, hogy még 2018-ban 35 önként vállalkozón próbálják ki a vakcinát.

Bár a páciensek valóban két vakcinaszerű oltást kapnak, a szó szoros értelemben nem tartós immunitást biztosító vakcinákról van szó, hanem olyan immunstimulátorokról, melyek az immunrendszer saját T-sejtjeit aktiválják, hogy az egész szervezetből legyőzzék a rákos burjánzásokat.

Egyelőre csak kezdeti stádiumú limfómás betegeket várnak. Hogy a kezelés pontosan mely ráktípusokra működhet, még nem egyértelmű, írja a lap.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink