hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Rákgyógyszer: lassú a kipróbálás

Tíz évbe is beletelhet, mire embereket kezelhetnek állatoknál bevált rákellenes szerrel, derül ki az MNO összeállításából.

Míg az egérkísérletektől emberi kipróbálásig eljut egy szer, akár 10 év is eltelhet, tehát az a friss hír, amit a média egy része úgy tálalt, hogy megvan a rák ellenszere, nagyon káros, és feleslegesen táplál reményeket a daganatos betegekben – mondta el az MNO-nak Gundy Sarolta rákkutató, az Országos Onkológiai Intézet volt osztályvezetője.

Gundy Saroltát arról is kérdezték, hogy ha törzskönyvezik a szert, mikorra várható, hogy hozzánk is eljusson, ugyanis hazánkban átlagosan 3,7 év telik el, mire a hazai páciensek gyógyszerár-támogatással igénybe vehetik az innovatív készítményeket. Mint mondta, bár pontos számot nem ismer, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyedi méltányosság alapján több esetben is engedélyezi egy évben az innovatív szerek alkalmazását. Gyakran hangoztatott kritika ezzel kapcsolatban, hogy az idősek már kiszorulnak a körből, és nincs lehetőségük ilyen terápiákhoz jutni. Erről a rákkutató úgy nyilatkozott: stádiumfüggő, hogy ki kaphat ilyen gyógyszereket, és az is fontos, hogy egy 20 éves vagy több más betegséggel is küzdő 80 éves betegen segít-e az egyébként több millió forintos gyógyszer.

A betegséget „gyógyító” kütyük és gyógyhatásúnak nevezett alternatív szerek folyamatos jelenlétével kapcsolatban megjegyezte: sokan elhiszik, hogy ezek a „csodaszerek” meggyógyítják őket, és emiatt orvoshoz sem feltétlen mennek el. Így pedig könnyen menthetetlen állapotba kerülnek. Kiderült az is: a 65 év alattiak körében a halálozások közel 40 százalékát daganatos megbetegedés okozza. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a rák számít fő haláloknak, jelenleg minden 4. magyar ember ebben hal meg.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés