hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Elég 900 millió a várólisták csökkentésére?

Csaknem 900 millió forinthoz jutnak napokon belül a somogyi kórházak, az összeg több mint felét a legnagyobb betegforgalmú, s egyúttal legnagyobb - mintegy egymilliárd forint - adósságú Kaposi Mór Oktató Kórház kapja - írja a Somogyi Hírlap.

A pénzt a lejárt adósságok kiegyenlítésére kell költeniük a szolgáltatóknak, vagyis minden forint a beszállítókhoz kerül. A minisztérium szerint ettől függetlenül van remény arra, hogy a 41 pontos kaposvári gazdasági intézkedései terv szorítása enyhülhet, s a várólista is rövidülhet.

A Kaposi Mór Oktató Kórház teljes működésre kiterjedő takarékossági intézkedési tervet dolgozott ki november elején. Ez egyebek között az előjegyzésekben is változásokat hozott, tervezhető műtéteket ütemeztek át. A vállalkozóként dolgozó orvosok munkabeosztását átalakítva csökkentették a ledolgozott óraszámukat, s így közvetve a bértömegüket, a munka nagyobb részét pedig a főállásúkra terhelték, így védve a munkahelyüket. 

A lap azt írja, az intézményi menedzsment képviselője pénteken még nem tudott válaszolni arra a kérdésre, pontosan mire lesz elegendő és milyen hatással lesz a várólistákra az 556 millió forintos év végi konszolidációs támogatás.

A főigazgatók elégedettek

Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség előző elnöke a portál kérdésére úgy fogalmazott: a lejárt tartozások kifizetésével lehetőség nyílhat az intézetek számára ahhoz, hogy többletteljesítménnyel rövidítsék a várólistákat. Ez elsősorban a legsúlyosabb anyagi helyzetbe került, s a progresszív ellátás magasabb szintjein lévő egyetemi klinikák és megyei kórházak esetében merülhet föl. Általában az ortopédiai és a szemészeti ellátásban várnak a legtöbben műtétre. A várólisták gondját természetesen nem oldja meg a mostani pluszforrás, ezt csak a teljesítménykorlátozás feloldása, vagy többletteljesítmény finanszírozása tenné meg – mondta Varga Ferenc. – A végső megoldás a kórházügy strukturális átalakítása lenne, mert a rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Kovács Róbert, a nagyatádi kórházat üzemeltető Medical Investments cégcsoport vezérigazgatója elégedetten nyilatkozott a pénteki egyeztetésről. 

– Elégedett vagyok, mert ez volt az első alkalom, amikor valóban megpróbálták objektív mérce alapján elosztani a kereteket – mondta a vezérigazgató –, bár az is kétségtelen, hogy a most kapott pluszforrásnak akár a dupláját is gond nélkül el tudnánk költeni. De ezzel is tudunk mit kezdeni, a lejárt tartozásunk jelentős részére elegendő lesz. A beszállítóink, akiknek köszönettel tartozunk, megérdemlik, hogy végre a pénzükhöz jussanakNagyatádon ezután indul újra a szigorú költséggazdálkodás, mert még korántsem dőlhetnek hátra a kórházigazgatók.

– Tudom, hogy ez egy irdatlanul bonyolult rendszer, aminek az újjáépítése nem megy fél év alatt - folytatta Kovács Róbert. De most legalább elkezdődött egyfajta okos gondolkodás. Jó érzés, hogy picit partnernek tekintenek. Kórházi főigazgatóként – a szigetvárit vezetem –, most először hívtak egyeztetésre. Az államtitkár helyzetértékelését reálisnak látom, és el tudom fogadni. Várjuk a folytatást.

A teljes cikket a Somogyi Hírlap oldalán olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés