hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Ellenállóbbá teszi az MRSA törzseket a cigaretta

Angol kutatók eredményei szerint a dohányzás növelheti az MRSA baktériumtörzsek antibiotikum-rezisztenciáját.

A University of Bath kutatói a Scientific Reports folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy vizsgálatuk eredményei szerint a Staphylococcus aureus bizonyos törzsei cigarettafüst hatására ellenállóbbá váltak az antibiotikumokkal szemben.

Korábbi kutatások már számos alkalommal rámutattak, hogy a dohányosok a rossz szokás immunrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt érzékenyebbek, fogékonyabbak a fertőzésekre mint a nemdohányzók, ám a mostani laboratóriumi kísérletsorozat arra mutat rá, hogy ebben a patogén mikroorganizmusok DNS-ének és tulajdonságainak dohányzás következtében beálló változása is szerepet játszik. A vizsgálatban a Bath Egyetem kutatói hat meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) referenciatörzset tanulmányoztak oly módon, hogy dohányfüstnek tették ki a mikroorganizmusokat.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Bár nem minden törzsnél tudtak kimutatni számottevő változást, és nem minden törzs reagált azonos módon a dohányfüstre, voltak olyan törzsek (amelyekről ismert, hogy invazív fertőzéseket képesek okozni), melyek rifampicin antibiotikummal szembeni rezisztenciája, invazivitása és perzisztenciája is növekedést mutatott, továbbá feltételezhető, hogy más antibiotikumokkal szemben is ellenállóbbá vált. Ezeket a változásokat a tanulmány szerzői olyan ellenálló alpopulációk vagy részpopulációk (Small Colony Variants – SCVs) kialakulására vezetik vissza, amelyek gyorsan képesek alkalmazkodni a kedvezőtlen körülményekhez. Az SCV-ket már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták a dohányos betegeknél kialakuló krónikus fertőzésekkel.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink