hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Elhízás és depresszió

A túlsúlyos egyedek lassabban reagálnak az antidepresszáns kezelésre – igazolta az Origo szerint a Glasgow Egyetem a Gladstone Intézettel együttműködve.

A magas telített zsírtartalmú étrend elhízáshoz vezet, ami egyenes utat jelent a depresszióhoz, igazolták a kutatók, ahogyan azt is megállapították, hogy a foszfodiészteráz nevű, specifikus enzim csökkentésével az elhízással összefüggő depresszió tünetek is csökkenthetők.

A kutatók egerekkel végzett kísérletei arra utaltak, hogy a telített zsírsavak a véráramon át az agyba jutva felhalmozódnak, és befolyásolják a depresszióval kapcsolatos tüneteket. Azokban az állatokban, amelyeket zsírban gazdag étrenddel táplálták, az agy hipotalamusz régiójában az anyagcsere-rendszerhez kötődő és depresszióhoz köthető jeleket találtak – számol be az Origo.

Ez az első alkalom, hogy a kutatók azt figyelték meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend milyen közvetlen hatással lehet az agy azon jelzőterületeire, amelyek a depresszióval kapcsolatosak. Azt szerették volna elmagyarázni, hogy hogyan és miért kapcsolódik az elhízás a depresszióhoz, és hogyan tudnák a betegeket a korábbiaknál jobban kezelni.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink