hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Depressziósoknál magasabb a plusz kilók felszedésének kockázata

Ausztrál kutatók vizsgálata szerint a depresszióban szenvedőknél, elsősorban nőknél hormonális diszreguláció miatt magasabb a plusz kilók felszedésének kockázata.

Az ausztrál Wollongong Orvosi Egyetem és az Illawarra Egészségügyi Kutatóintézet kutatócsoportja két cikkben, a Journal of Affective Disorders és a Psychiatry Research folyóiratokban közölte vizsgálatának eredményeit, miszerint a depressziósoknál magasabb a testsúlygyarapodás kockázata, melynek hátterében hormonális diszreguláció állhat.

A kutatók 60 depressziós (major depresszióban [MDD] szenvedő) és 60 kontroll, azaz egészségesnek vélt betegnél vizsgálták a testsúlygyarapodás mértékét, az evészavarok, evéskényszer gyakoriságát és okait. A vizsgálat célja a testtömeg-gyarapodás és a hormonális szabályozás közötti összefüggés felderítése volt. A depressziós betegeket két alcsoportra osztották (csökkent és megnövekedett étvágyúak), étkezési szokásaikat pedig a Dutch Eating Behaviours Questionnaire (Holland étkezési szokásokat vizsgáló kérdőív) valamint a Yale Food Addiction Scale (Yale élelmiszer-addikciós skála) alapján vizsgálták, illetve mérték a vérben az éhséget jelző grehlin és a jóllakottságot kiváltó leptin hormonok szintjét.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az eredmények szerint sokkal szorosabb összefüggés található a hormonális szabályozás és az evéskényszer között, mint azt korábban sejtették, mivel az éhségérzet és jóllakottságérzet szabályozása gyakrabban borul fel a depressziós betegek között. A depressziósok között jóval gyakrabban jelentkezett evéskényszer, mint az egészséges vizsgálati alanyoknál, illetve ez az evéskényszer több esetben jelentkezett nőknél, mint férfiaknál.

Az Illawarra Kutatóközpont az eredmények igazolására hamarosan egy új, sokkal kiterjedtebb, nagyobb elemszámú vizsgálatot indít, melynek során 12 hónapig követik majd a betegek táplálkozási szokásait. A kutatók reményei szerint ez a vizsgálat segíthet eldönteni azt a kérdést, hogy az evéskényszert a hormonális szabályozás megváltozása okozza, vagy pedig a pszichológiai hatásra jelentkező evéskényszer okozza-e a hormonszintekben megfigyelhető változásokat.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink