hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Inkább a vidékiek problémája az elhízás

Sokkal gyorsabban terjed az elhízás vidéken, mint a városokban – ez derül ki az Euronews szerint egy, a Nature-ben publikált tanulmányból

112 millió ember adatait elemezve az derül ki, hogy 1985-től 2017-ig a testtömeg-index átlagosan 2kg/m2-el nőtt a nők, és 2,2kg/m2-el a férfiak körében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy átlagban 5-6 kilóval vagyunk nehezebek most, mint 30 évvel ezelőtt.

A 112 millió vizsgált felnőtt 200 ország vidéki- és városi részeiről származott, így a kutatóknak lehetősége nyílt összehasonlítani a vidéki és városi emberek hízását is. "A kutatás eredményei felülírták azt az általánosan elfogadott vélekedést, hogy a gyorsuló városiasodás az oka az elhízás gyorsulásának is" - magyarázta a tanulmány vezető kutatója, Majid Ezzati professzor.

A kutatók rámutattak, hogy 1985-ben a városokban élő felnőtt férfiak és nők BMI értéke magasabb volt, mint a vidéken élőké a vizsgált országok több mint háromnegyedében. Harminc évvel később azonban, a különbség drasztikusan lecsökkent vagy akár meg is fordultak a mutatók sok országban.

A globális növekedés több mint a fele ugyanis a vidéken élők BMI-emelkedésének számlájára írható. Az elmúlt 33 évben ugyanis a vidéken élő nők és férfiak BMI értéke átlagosan 2,1 ponttal, míg a városban élő nőké 1,3 ponttal, a férfiaké 1,6 ponttal nőtt.

"Az eddigi közbeszéd inkább a városiasodásnak az egészségre gyakorolt negatív hatásaira fókuszált. Valójában a városok több lehetőséget biztosítanak a jobb táplálkozás, a hozzáférhetőbb, sokszínűbb mozgás és pihenés szintjén, melyek együttesen jó hatással vannak egészségünkre. Ezeket a dolgokat vidéken sokszor sokkal nehezebb megtalálni." – írja az Euronews.

 

(forrás: Euronews)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink