2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elfogadást, megértést, együttműködést tanultak

Háromszáz diák számára szervezett különleges, érzékenyítő rendezvényt a KézenFogva Alapítvány. A gyerekek egyedi játékok segítségével ismerhették meg, hogyan élik mindennapjaikat fogyatékos társaik.

A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik elkötelezetten a fogyatékos emberek életminőségének és társadalmi elfogadásuknak a javításán. Közvélemény-formáló programjaik éve óta sikeresen zajlanak, már több mint 130 helyszínre látogattak el. A sportos élménynap olyan érzékenyítő program, amely az általános iskolás fiatalokat ismerteti meg a fogyatékos emberek, és ennek kapcsán az általuk űzött sportok világával.

A gyerekek különböző állomásokon ismerkedhettek meg a fogyatékos emberek világával és sportfeladatokkal a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban. Kerekesszékes akadálypályán „gyorsasági verseny” keretein belül a tanulóknak egy kijelölt pályán kellett végigmenniük a kerekesszékkel, ahol mérték az idejüket. A vak pingpongot is kipróbálhatták: egy speciális pingpongasztalon kellett a hangot adó labdát a másik kapujába juttatni. Az ülőröplabda is nagy siker volt. Ez a játék megegyezik a hagyományos röplabdával, azzal az eltéréssel, hogy a gyerekek a földön ülnek, így kell átpasszolniuk a másik térfelére a labdát, vigyázva arra, hogy a saját térfelükre ne essen le. A paratenisz segítségével kipróbálhatták, milyen is kerekesszékben ülve teniszezni.

A kerekesszékes darts és a kerekekesszékes zumba is más, mint az eddig megszokott. Ebben a játékban is örömmel vettek részt kicsik és nagyok, a jelnyelvi állomáson pedig megtanulhattak néhány jelnyelvi jelet, és előre készülhettek a közös éneklésre is. A kerekesszékes boccia újdonsága is tetszett a diákoknak, kipróbálhatták, milyen is az a speciális segédeszköz, amely a sérült embereknek nyújt segítséget e sportn gyakorlásában.

Segítő kutyákkal is találkozhattak, és egy kis ízelítőt kaptak, hogy miben tudnak segíteni sérült embertársainknak. A program zárásaként közös éneklésre hívták a diákokat, ahol a dalt nemcsak elénekelték, hanem közösen jelelték is.

A játékokat a KézenFogva Alapítvány munkatársai, önkéntesei vezették.

Pordán Ákos, az alapítvány ügyvezetője szerint ma minden huszadik ember valamilyen fogyatékossággal él. Ez lehetőséget ad tizenkilenc embernek, hogy elfogadást, megértést, együttműködést tanuljon.

További információ

hirdetés

Könyveink