hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ennyi adókedvezményre számíthat

Számos adókedvezmény vehető igénybe jövőre is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) segítségével a Napi.hu gyűjtötte össze a tudnivalókat.

A családi kedvezmény összege 2019-ben az egy, illetve három vagy több gyermeket nevelő családoknál nem változik, továbbra is havonta gyermekenként 10 ezer, illetve 33 ezer forint lesz. A kétgyermekeseknél azonban emelkedik az összeg: 2018-as 17 500-ról 20 ezer forintra nő gyermekenként, így összesen 40 ezer forint kedvezményre lesznek jogosultak az érintett háztartások.

Szintén jár a kedvezmény azoknak, akik a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló jogszabály szerint betegségben szenvednek, valamint azoknak, akik rokkantsági járadékot vagy fogyatékossági támogatást kapnak. A leggyakoribb betegségek közé tartozik például a laktóz- vagy gluténérzékenység, a cukorbetegség, hallási vagy látási fogyatékosság. Ezeken kívül sok más betegségre is jár a kedvezmény, ezek listáját a kormányrendelet tételesen felsorolja. A kedvezményt kizárólag azok kaphatják meg, akik orvosi igazolással bizonyítják, hogy valóban a szóban forgó betegségek egyikében szenvednek.

Ők a mindenkori minimálbér 5 százalékát kapják kedvezményként. A 2019-es minimálbér összege a Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnapi bejelentése szerint 2019-ben 149 ezer forint lesz. Így a betegeknek járó kedvezmény havonta 7450 forint, azaz éves szinten közel 90 ezer forintot kaphatnak, írja a lap.

További részletek

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink