2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Elektronikus orr a tüdőrákterápia szolgálatában

Holland kutatók az eNose elektronikus eszközzel pontosabban határozták meg a rákellenes terápiára reagáló betegek körét, mint a jelenleg arany standardnak számító immunhisztokémiai (IHC) eljárással.

A Radboud University Medical Centre (Nijmegen, Hollandia) kutatócsoportja az Annals of Oncology folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy az eNose nevű eszköz pontosabban prognosztizálta az anti-PD-1 rákellenes terápiára reagáló betegek körét, mint a jelenleg arany standardnak számító immunhisztokémiai (IHC) eljárás.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: R de Vries et al, Prediction of response to anti-PD-1 therapy in patients with non-small-cell lung cancer by electronic nose analysis of exhaled breath, Annals of Oncology (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Az amszterdami Holland Rákkutató Intézetben 2016 és 2018 februárja között 143 nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő beteget vontak be egy új vizsgálatba, melyben az eNose elektronikus eszközzel vizsgálták, hogy várhatóan reagálni fognak-e az anti-PD-1 kezelésre (nivolumab vagy pembrolizumab). Korábban ezt a vizsgálatot egy invazív szövetmintavételi módszerrel végezték el, melynél ráadásul az értékelés is meglehetősen sokáig tartott.

Az anti-PD-1 terápia drámaian növeli a kezelési hatásosságot előrehaladott nem-kissejtes tüdőrák esetén, ám csak a betegek körülbelül 20%-ánál alkalmazható. Az illékony szerves vegyületek (VOC, volatile organic compounds) elemzésén alapuló eNose vizsgálatot két héttel a kezelés megkezdése előtt végezték el, majd három hónappal később megnézték a standard RECIST válaszarány-kritériumokat, ezek segítségével validálva a készülék eredményeit.

A kutatók állítása szerint az immunterápia megkezdése előtt az eNose készülék 85%-os pontossággal meg tudta határozni, hogy mely betegek fognak reagálni a kezelésére, és melyek nem. Az eszköz a betegek 24%-ánál állapította meg, hogy ők biztosan nem fognak reagálni a kezelésre, így ezen betegeknél egy olcsó, nem invazív szűrővizsgálattal elkerülhető a felesleges kezelés. Bár az immunterápia alkalmazása során általában kevesebb mellékhatással kell számolni, mint kemoterápia esetében, a betegek körülbelül 10%-ánál jelentkező immunterápiás mellékhatások sokkal súlyosabbak, és a kezelés is sokkal drágább.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.