hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Gyógyítónak szegődött robotok

A robotok a betegápolóknak fizikai erejüket, az orvosoknak a műtőben precizitásukat és éles látásukat kölcsönzik, írja a ComputerWorld.

Pepper, a humanoid robot 2016 nyarától éjjel-nappali recepciósként dolgozik a belga AZ Damiaan kórházban. A húsz nyelven értő Pepper nem az első humanoid az intézményben: elődje, Zora nála is kisebb és lassabb mozgású volt, elsősorban fizikoterápiás kezeléseknél használták.

Riba, vagyis az interaktív testsegítő robot (Robot for Interactive Body Assistance) a fizikai erejével tűnik ki, a betegmozgatás a dolga. Ezek a robotok megkímélik az ápolószemélyzetet a fekvőbetegek felemelésének, visszafektetésének, forgatásának fáradságos munkájától. Az utóbbi két évben sérv-, fül-, orr- és torokműtéteknél is segédkeztek már robotok. Asszisztáltak fogászati implantátum-beültetéseknél, sőt szemen belüli műtéteknél – írja a ComputerWorld.

Minthogy az ember a leggyengébb láncszem, a biztonságot erősítheti, ha a manuális adatrögzítés és -tárolás feladatát sikerül automatizálni, csökkentve ezzel az ügyintézési és adminisztrációs feladatok számát. A kórházi robotasszisztensek sosem vonulnak vissza kávézni a nővérszobába, hanem lankadatlan éberséggel figyelik a páciensek adatait, automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába, és azonnal riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség.

A páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzésén túl olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel vagy a gyógyszerek előkészítése és adagolása. Például a Koppenhágai Egyetemi Kórházban, Gentoftéban két UR5 robot optimalizálja a tesztelendő vérminták kezelését és válogatását, így a laboratóriumnak sikerült elérnie azt a kitűzött célt, hogy a vizsgálatok több mint 90 százalékával végezzen egy órán belül annak ellenére, hogy 20 százalékkal több minta érkezik be hozzájuk. Az

Odensei Egyetem idegsebészeti központja és a Universal Robots Patient@Home projektjének keretében az UR-robotok agyvérzést elszenvedett betegek rehabilitációjában segítenek. Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a fizikoterápiás kezelést nyújtani képes CBot nevű robotrendszeren. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel.

Slavoj Musilek, a Universal Robots Közép- és Kelet-Európáért felelő igazgatója szerint ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan követnünk kell a tudományos fejlődést, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok már létfontosságú szerepet játszanak.

(forrás: Computerworld)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!