hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Elektronikus hálót szőnek a kórházaknak

Először mutattak be nyilvánosan egy olyan magyar kifejlesztésű intézményközi kommunikációs rendszert, amely kiválthatja a papíralapú leletek, röntgenfelvételek, kezelőlapok használatát – írja a Magyar Hírlap.

A HISCOM egészségügyi hálózat a rendszerhez csatlakozó intézmények számára lehetővé teszi, hogy hozzáférjenek egymás adataihoz, a betegek kórtörténetéhez, vizsgálati eredményeihez, amennyiben ezt a páciens is jóváhagyja, olvasható a lapban. A rendszert kiépítő balatonfüredi vállalat, a Pan-Inform Kft. háromszázmillió forint uniós támogatást nyert el a fejlesztésre, és önerőből ugyanennyit tett hozzá a projekthez.

„Képzeljünk el egy turistát, akit épp innen, a Balaton partjáról szállítanak eszméletlen állapotban a legközelebbi kórházba” – igyekezett az általuk megoldott problémát jellemezni a fejlesztő cég ügyvezető igazgatója, Náray Gábor. „Eddig nem tudtak semmit róla, ami nagyon megnehezítette a sikeres kezelés megkezdését. Míg kapcsolatba léptek kezelőorvosával, akár az ország másik részéről, az rendkívül időigényes volt, amikor néha percek is számítanak.” A cég rendszerét használva azonban minden előzmény azonnal lehívható. A tesztelésben a Veszprém Megyei Kórház, a Balatonalmádi Rendelőintézet és a Petz Aladár Győr-Moson Sopron Megyei Oktatókórház vett részt.

A Magyar Hírlap kérdésére Náray elmondta, rendszerük szolgáltatás, amelyet havidíjért használhatnak az egészségügyi intézmények. Lépésről lépésre szeretnének haladni. Elsőként Veszprém megye kórházait, szakrendelőit és háziorvosait kapcsolnák össze. Mint mondta, elsőként az egészségügyben gondolkoztak, de a rendszer bármilyen intézményt képes összekötni.

(forrás: Magyar Hírlap Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!