hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Földindulást várnak a kórházi informatikában

A magyarországi kórházak ma mintegy 20-80 százalékkal többet költenek az informatikára, mint kellene, de ez hamarosan megváltozhat, írja a Magyar Nemzet Online.

Az ötmilliárdos piacon nem csak az árak szálltak el, hanem a szolgáltatásokat is sok kritika éri, írja  a lap. A legnagyobb probléma velük, hogy a szigetszerűen működő informatikai egységek nem tudnak egymással kapcsolatba kerülni. Például háziorvosok nem láthatják, hogy kivizsgálásra szakrendelésre továbbküldött betegeikkel mi történt, mint ahogy a kórházi orvosoknak sincs teljes rálátásuk a kórelőzményekre.

Az általános túlárazás oka a piaci szereplők számának alacsony volta, és ebből következően a piaci verseny hiánya – véli az általuk megszólaltatott Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezetője. Szerinte 2012-ben új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyi informatikában. Elsősorban azért, mert nagy számban járnak le azok az üzemeltetési szerződések, amelyek szerinte  eddig mindössze három cég számára biztosították a kényelmes piaci pozíciót. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban jórészt lecserélődtek a kórházi menedzsmentek.

Orbán cége a tavalyi tulajdonosváltás után piaci részesedésének növelésére készül  az általuk kifejlesztett, úgynevezett integrált medikai szoftverrendszerrel, amely a háziorvostól kezdve végigköveti a betegutat, és egyúttal a teljes elszámolási rendszert is magába foglalja. Az új eszköz üzemeltetése is viszonylag olcsóbb lehet, mert támogatja a szabad felhasználású adatbázis-kezelők használatát is, s megfelelnek számára a már meglévő hardware-kapacitások is.

 

hirdetés

Könyveink