hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Leírták az elhízás egyik faktorának működését

A PharmaOnline szerint egy nemzetközi kutatócsoport olyan mechanizmust írt le, amely jelentősen hozzájárul az elhízás kialakulásához és a zsíranyagcsere felborulásához.

A berlini Max Delbrück Center for Molecular Medicine nemzetközi kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy olyan új molekuláris mechanizmust írtak le, amely jelentős szerepet játszik a zsírsavak felvételében, ezen keresztül pedig az elhízásra való hajlam kialakulásában.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Claudia Matthaeus et al, EHD2-mediated restriction of caveolar dynamics regulates cellular fatty acid uptake, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A kutatócsoport az EHD2 membránfehérje szerepét írta le a sejtek zsírsav-felvételében először egér modellszervezetekben, majd embereknél.

Az izom- és zsírsejtek belsejében található EHD2 kulcsszerepet tölt be az úgynevezett caveolák kialakításában – ezek a sejtmembránon létrejövő olyan nyílások, kapuk, amelyeken keresztül idegen anyagok, például zsírsavak juthatnak be a sejtek belső terébe. Ez az úgynevezett endocitózis, melynek szabályozásában az EHD2 aktívan részt vesz. Elektronmikroszkópos vizsgálatok szerint azonban ezt a fehérjét elhízás, azaz 25 feletti testtömeg-index (BMI) esetén lényegesen kisebb mennyiségben termelik a sejtek, mint soványabb emberekben.

A kutatók szerint kapcsolat mutatható ki a sejten kívüli térből behozott anyagok (főként zsírsavak) és az EHD2 mennyisége között, azaz a fehérje hiányában nagyobb mértékű lesz a tápanyag-felvétel, ráadásul az elhízott embereknél a sejten belüli lipidcseppek (intracellulárisan akkumulálódott zsírok) mérete is nagyobb volt az EHD2-hiányos sejtekben. Biztosnak tűnik, hogy a fehérje fontos szerepet játszik a humán lipidmetabolizmus szabályozásában, de egyelőre tisztázatlan, hogy miért képződik kisebb mennyiségben elhízott embereknél, írja a lap.

(forrás: Pharma Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink