2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

 

Egyre több a túldiagnosztizált pajzsmirigyrák

Nagyon sokszor állapítanak meg pajzsmirigydaganatot olyan esetekben, ahol a tumor nem okozott volna tüneteket – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási szervezete, az IARC tanulmányában.

hirdetés

A The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklap friss számában publikált tanulmányt a lyoni székhelyű IARC és az olaszországi Aviano Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói közösen készítették. Elemezték négy földrész 26 országának legfrissebb, legjobb minőségű adatokat tartalmazó ráknyilvántartásait. Megállapították, hogy az összes vizsgált országban nőtt a pajzsmirigyrák előfordulása a 2008-2012 közötti időszakban az 1998-2002 közötti időszakhoz képest.

„A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy világszerte a pajzsmirigyrákos esetek nagy többségében úgynevezett túldiagnosztizálás történik” – közölte Salvatore Vaccarella, a kutatás vezetője, az IARC tudósa. A túldiagnosztizálás túlnyomó részt középkorú nők esetében fordul elő. A kutatók megbecsülték, hogy hány esetben történhetett túldiagnosztizálás 2008-2012 között.

A nőknél az arány a thaiföldi nagyjából 40 százaléktól a dél-koreai mintegy 90 százalékig terjedt. Összesen több mint egymillió ember (830 ezer nő és 220 ezer férfi) esetében lehetséges, hogy felesleges volt a pajzsmirigyrák diagnózisa a 2008 és 2012 közötti időszakban a vizsgált 26 országban.

A túldiagnosztizálás az új diagnosztikai eljárások – ultrahang, CT, MRI – és a fokozott szűrés közvetlen következménye, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink