hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Jelentősen növeli a rák kockázatát a cukorbetegség

Egy nagy kiterjedésű kínai vizsgálat eredményei szerint a 2-es típusú cukorbetegség jelentősen növeli különböző ráktípusok megjelenésének kockázatát, és ennek mértéke a nemek szerint erősen eltér.

A Kínai Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program keretében Shanghai környékén élő betegeken végzett nagy kiterjedésű felmérés eredményei szerint a 2-es típusú cukorbetegség nagy mértékben hozzájárul egyes ráktípusok kockázatának emelkedéséhez. A Journal of Diabetes folyóiratban megjelent cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Jiying Qi et al, Cancer risk among patients with type 2 diabetes: A real‐world study in Shanghai, China, Journal of Diabetes (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A vizsgálat eredményei szerint a 2-es típusú cukorbetegség férfiaknál 11, nőknél 13 ráktípus kialakulásának kockázatát növeli, ám ennek élettani okai egyelőre kevéssé tisztázottak, mint ahogy a nemek közötti különbségre sincs egyértelmű magyarázat.

A Shanghai Hospital Link adatbázis felhasználásával több mint 410 ezer 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg 2013-2016 közötti adataiból kiindulva a kutatók a 2017 decemberében felvett onkológiai adatokat elemezték. A több mint 410 ezer betegnél csaknem 8500 esetben alakult ki valamilyen rákbetegség, férfiaknál 34%-kal, nőknél pedig 62%-kal gyakrabban, mint az átlag populációnál. Férfiaknál a legerősebb kapcsolatot a cukorbetegség és a prosztatarák között mérték: a 2-es típusú diabetes 86%-kal magasabb kockázatot eredményezett, de összefüggést mutattak ki a leukémia, egyes bőrráktípusok, pajzsmirigyrák, lymphoma, vese- és májrák, tüdőrák, gyomorrák és colorectalis rák kockázatának növekedése között is. Ezzel szemben nőknél a cukorbetegség több mint kétszeresére növelte a légcső- és gégerák kockázatát, de kapcsolatot találtak a májrák, nyelőcsőrák, pajzsmirigyrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák, lymphoma, méhnyakrák, colorectalis rák, leukémia, mellrák, petefészekrák és gyomorrák között is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink