hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A CT-vizsgálatok fokozzák a daganatkockázatot

Azoknál a betegeknél, akik pajzsmirigydaganatban, leukémiában vagy non-Hodgkin limfómában betegedtek meg, a megelőző években nagyobb gyakorisággal hajtottak végre komputertomográfiás (CT) vizsgálatot, mint az említett daganatokban meg nem betegedetteknél, derül ki egy a JNCI Cancer Spectrum folyóiratban megjelent közleményből.

Jelentős sugárterheléssel járó CT-vizsgálatok

A CT-vizsgálat típusától függően egy CT-vizsgálat jelentette sugárterhelés 1-15 milliSievert-re (mSv) tehető. Mindez nem sokkal kevesebb, mint az a dózis, amit az atombomba-támadások túlélői szenvednek el. Az atomrobbanás áldozatai, akik a detonációtól távolabb tartózkodnak, átlagosan 5-20 mSv sugárterhelésnek vannak kitéve; esetükben a későbbiekre vonatkozóan már korábban kimutatták a magasabb daganatkockázatot.

A daganatok akár 2 százalékáért is felelősek lehetnek a CT-vizsgálatok

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Valószínűsíthető volt, hogy a CT-vizsgálatok is hozzájárulhatnak a daganatos kórképek gyakoribb megjelenéséhez. A diagnosztikai céllal végrehajtott Röntgen-terheléssel járó CT-vizsgálatokról már 12 évvel korábban leírták, hogy azok hozzájárulnak a daganatos megbetegedésekhez. Az Amerikai Egyesült Államokban akkoriban évente mintegy 62 millió CT-vizsgálatot végeztek, és ezek a daganatos megbetegedések mintegy 1,5-2,0 százalékáért feleltek.

Több mint kétszeresére emelkedhet a daganatos megbetegedések kockázata

A Columbia Egyetem kutatói azt vizsgálták meg, hogy a 2000 és 2013 között diagnosztizált pajzsmirigydaganatos (n=22853), leukémiás (n=13040), illetve non-Hodgkin-limfómás (n=20157) kórképek kialakulásában mekkora szerepet kaphatott egy-egy korábbi CT-vizsgálat. Azokat a betegeket, akiknél már fennálló daganatos megbetegedés miatt végezték el a CT-vizsgálatot, kizárták a vizsgálatból.  

Bebizonyosodott, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél CT-vizsgálatot végeztek, 2,5-szörösére nőtt pajzsmirigy-daganat kockázata, és mintegy 50 százalékkal emelkedett a leukémia rizikója. Ellenben, a non-Hogdkin limfóma kialakulásra vonatkozó rizikó fokozódása csak a 35 év alatti betegeknél volt megfigyelhető.

Megállapítható, hogy mindhárom vizsgált daganattípus esetében a dózisfüggő rizikóemelkedés a fiataloknál volt a legkifejezettebb.

Megoldást kínálhat a technológiai fejlődés

A jövőt illetően bizakodásra ad okot, hogy a CT-készülékek újabb és újabb generációnak a megjelenése, a technológiai fejlesztések mindennapi gyakorlatba való beszivárgása az elkövetkezőkben hozzájárulhat a CT-vizsgálatokkal járó dózisterhelés, és várhatóan a következményes rákkockázat mérsékléséhez.

 

Forrás:

NEJM

JNCI Cancer Spectrum

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés