hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyre több a robot az egészségügyben

Kiemelkedően gyorsan nő a szolgáltató autonóm gépek értékesítése a régióban, különösen egészségügyi célra, írja a Világgazdaság.

A koronavírus-járvány a szolgáltató robotok keresletének felfutását okozta, ám az orvosi célú önműködő gépek értékesítése már 2019-ben is 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derült ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szolgáltató robotokról készült jelentéséből.

Tavaly több mint 890 cég gyártott szolgáltató robotokat, az értékesítés 32 százalékkal, 11,2 milliárd dollárra emelkedett a szektorban. Mintegy 18,2 millió robotot használtak tavaly a háztartások, ez a szám 2023-ra elérheti a 48,6 milliót, a professzionális célokra használt eszközök 173 ezres száma évente több mint harmadával emelkedhet a következő időszakban.

Orbán Szabolcs, az MZX Robotics ügyvezető igazgatója a Világgazdaság kérdésére a robotok várható terjedését az autók száz évvel ezelőtti rendkívüli térhódításához hasonlította.

Az Universal Robots sajtóosztályától a lap megtudta, hogy a vállalat robotjait már használják a kórházakban, mivel ezek akár fizikoterápiára és orvosi vizsgálatok elvégzésére is alkalmasak. A vállalat várakozásai szerint különösen a kelet-közép-európai régióban nőhet meg a szolgáltató robotok száma, mivel itt aránylag alacsony a robotizáció foka

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!