hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egyre égetőbb az orvoshiány

Két éve 6,6 százalékkal kevesebb háziorvos dolgozott az alapellátásban, mint az ezredfordulón – derült ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Egyre nehezebb a hazai kórházakba orvost csábítani. Két éve közel 15 500 orvosi állás volt a fekvőbeteg-ellátásban, ebből majdnem ezret nem sikerült betölteni. Ugyanebben az évben 6,6 százalékkal kevesebb háziorvos dolgozott az alapellátásban, mint az ezredfordulón – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

A fekvőbeteg-ellátásban foglalkoztatottak eszerint nincsenek könnyű helyzetben. A legtöbb státus 2015-ben a belgyógyászatokon (1592), az aneszteziológiai és intenzív ellátásban (1420), a sebészeteken (1041), a csecsemő- és gyermekosztályokon (996) és a szülészet-nőgyógyászatokon (916) volt. Azonban az osztályok nagy részében 5 százalék feletti, a belgyógyászatokon pedig ennél is magasabb, 7,5 százalékos volt az üres állások aránya. Azok az orvosok pedig, akik szakemberhiánnyal küzdő intézményben dolgoznak, gyakran nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hiszen kevesebb emberre oszlik el a munka. Ez egyébként mára az ország legtöbb kórházában probléma.

Az 500-nál több státussal rendelkező szakterületek közül a pszichiátriákon volt a legmagasabb, 13 százalékos az üres álláshelyek aránya. A szakma súlyos forrás- és szakemberhiánnyal küzd, a pszichiátria az országban mindenhol hiányszakmának számít.

A KSH kiadványából az is kiderült: Európa sok országában gyorsan terjed az egynapos sebészeti beavatkozások gyakorlata, a kelet-közép-európai országokban azonban lassabb a fejlődés. A szürke hályogot több mint 90 százalékban már ambulánsan operálták az unió 13 országában, Magyarországon viszont csupán 50, Romániában pedig ennél is kisebb, 14 százalékos volt ez az arány. Sok helyütt már a mandulaműtéteket is hasonlóan végzik, miközben hazánkban ez egyáltalán nem jellemző. Itthon legnagyobb arányban a magánkórházakban és a klinikákon történnek egynapos beavatkozások.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink