2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nehezen tudják orvosolni az orvoshiányt Romániában (is)

Nincs megoldás a hiányszakmák pótlására az egészségügyi rendszerben Romániában. Szakemberek szerint a rendszer újraszervezésével és pluszjuttatásokkal lehetne javítani a helyzeten, közli a KamaraOnline.

Akut problémát jelent a román egészségügyi intézményekben a hiányszakmák pótlása – hívta fel a figyelmet András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Fo­golyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója. A szakember úgy véli, a teljes egészségügyi rendszert át kellene szervezni ahhoz, hogy a kórházakban, a mentőszolgálatoknál vagy éppen az alapellátásban a személyzethiányt „orvosolni” tudják – írja a Krónika.

A hatályos törvények pontosan meghatározzák, hogy a betegellátásban milyen standardokat kell betartani – százezer lakosra hány orvost vagy szakápolót kell foglalkoztatni a különböző osztályokon –, ám sok esetben az optimális létszám 30–40 százalékát tudják csak biztosítani.

Szükség lenne egy országos stratégiára. Addig nem kellene kiírni a divatos szakmákat rezidensvizsgára, amíg a hiányszakmák nem telítődnek. Hiába képezzük futószalagon a sebészeket, nőgyógyászokat, szemészeket és fül-orr-gégészeket, előbb-utóbb ők sem tudnak majd elhelyezkedni, mert túl sokan lesznek. Közben pedig alig találunk hematológust, onkológust, sürgősségi szakorvost vagy háziorvost” – mondta a szakember.

(forrás: Kamara Online)
hirdetés

Könyveink