hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mi lenne, ha tényleg baj lenne?

Budapest nehezen birkózik meg a mindennapok egészségügyi ellátásával. Mi lenne egy terrortámadás esetén? A kérdést a Válasz.hu teszi fel.

Az elmúlt napok terrortámadásai kapcsán veti fel a Válasz.hu, vajon mit kezdene a hazai ellátórendszer több száz vérző sérülttel, akiknek perceken belül ellátást kell kapniuk? Legalább 50 azonnal mozgósítható mentőegység kellene a sérültek ellátására, márpedig ilyen pufferkapacitással Budapest nem rendelkezik. 

A mentőszolgálatnak 2003 óta eltelt 14 évben nyolc főigazgatója volt, még két év sem jut egy vezetőre, ez nagyban hozzájárult a valaha világhírű szervezet gondjaihoz. Nagyjából ugyanúgy működik, mint minden más a magyar egészségügyben – vannak világszínvonalon működő egységei, ám alapjában véve nincsenek csodák, alulfizetettség miatt szakemberhiánnyal és forráshiánnyal küzdő szolgálatban nehéz új technológiákat bevezetni. A mentődolgozók éppen tegnap tüntettek nagyobb mértékű béremelésért. A mentőszolgálat  nagy baja, hogy még a jelenlegi költségek kifizetése is állandó feszültséget okoz.

A betegszállító kapacitás azonnali átirányításával „mentőnek látszó” autókat ki tudnának állítani, ezeken a kocsikon azonban nem dolgozik sem mentőorvos, sem felsőfokú végzettségű mentőtiszt.

Sürgősségi ellátás

Aki járt már sürgősségi osztályon Budapesten, az körülbelül elképzelheti, mit hozna 90-350 vérző sérült – majd a hozzátartozóik – megjelenése egyetlen nap alatt, még akkor is, ha több kórház fogadná őket. Összeroppanást.

A főváros sürgősségi ellátóhelyei tömegkatasztrófa nélkül is bajban vannak, alig bírják a terhelést. Ez a magyar egészségügy legmodernebb, legnyugatiasabb része, és éppen emiatt birkózik nehezen a terhekkel (a keleties finanszírozás és kórházi háttér miatt). Budán a Szent János kórház méltatlan állapota, a Szent Imre nem megfelelően kialakított fogadó terei megnehezítenék a sérültek tömeges ellátását. Pesten sem sokkal jobb a helyzet, a Honvéd Kórház ugyan modern épülettel és hozzáértéssel is rendelkezik, de ilyen tömeg ellátására nem elegendő a kapacitása. A Péterfy baleseti része remek szakmai műhely, de nem véletlenül költöztetnék ki a mostani épületéből.

Terelés a sürgősségi rendszer csúcsintézményeiben orvoshiányról beszélni, egyszerűbb volna ügyeleti díjat is „nyugatosítani", ahogy az ellátás megszervezésével történt. Szakembertartalék pedig volna, hiszen a mentőszolgálatot évtizedek óta hagyják el gyakorlott és felkészült szakorvosai az alacsony bérek miatt.

Manchester és Kabul fontos üzenetet hordoz: nem elég katonai járőrökkel kísértetni a rendőröket, a sürgősségi ellátásra is költeni kell.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink