hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Egyházi kórház mellett nem jó lakni

Egyedi szabályok alapján, felújításnak-bővítésnek titulálva épül az Irgalmasrendi Kórház új szárnya a Margit hídnál, a környéken élőknek utólagos jogorvoslatra is kicsi az esélyük, írja a Népszava.

A beruházók és a megrendelők, illetve a másik fél, vagyis a lakók vitájának lényege, hogy pontosan mire és hova szól az engedély, ami alapján az építkezés zajlik. Ez egy jogállamban aligha lehetne kérdés, a jelen magyar viszonyok között viszont két év sem volt elég az eldöntéséhez.

Az építkezés valóságos helyszínén, a II. kerületi Frankel Leó út és Vidra utca sarkán, a meglévő, kiemelt műemléknek számító kórházépület melletti telken a kormány, az állami főépítész és az önkormányzat rendeleti úton egyedi, kizárólag az adott telekre érvényes építési övezetet alakított ki, amely szinte a teljes telekterület beépítését (80 százalék vs. 5 százalék zöldterület) és egy 9 szintes épület kialakítását teszi lehetővé. A rendelet „komplex felújításról” beszél, ehhez képest a művelet a fák kivágásával és egy egyszintes épület bontásával kezdődött, és egy 22 méter magas, tömbszerű, a korábbi dunai kilátást teljes egészében megszüntető építmény kialakításával folytatódik. Bár emiatt a szomszédos lakóházakban élők érdekei súlyosan sérülnek (értékcsökkenés, az életminőség romlása, nagyobb forgalom, zaj és légszennyezés, és így tovább), közbeavatkozásra nincs lehetőségük, mivel az engedélyezési eljárásból néhány trükkös húzással kirekesztették őket.

A kórházbővítést a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította, ami már eleve nagyon megnehezíti az ügyféli jogok érvényesítését. Csakhogy a kiemelt státuszról szóló döntés (a lakók által lapunkhoz eljuttatott dokumentumok szerint) az Irgalmasrendi Kórház Frankel Leó út 54. szám alatti telephelyére szól – ezzel szemben az építkezés a Frankel Leó út 17-19. számú telken zajlik. A közelben lévő öt társasház lakói azt állítják, hogy emiatt az ő kirekesztésük is jogellenes – az engedély kiadása előtt egyeztetni kellett volna velük -, és az építkezés is jogsértő (egyébként nem csak az ő érdekeik csorbítása miatt: a régi kórházépületnek éppen az a homlokzata a kiemelt műemléki érték, amelyet az épülő új épülettömb teljes egészében eltakar, ráadásul a teljes terület tekintetében megelőző régészeti feltárásra lett volna szükség, ami viszont elmaradt).

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink