2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy nap, 50 ezernél több új fertőzés Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában több mint 50 ezer új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez január közepe óta a legmagasabb napi fertőződési adat. Nemzetközi kitekintés.

A szaktárca péntek este közzétett beszámolója szerint Nagy-Britanniában az utóbbi egy napban 51 870 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív. Ennél több új napi fertőzést legutóbb január 15-én regisztráltak. A 50 ezres szám újbóli átlépése nem érte váratlanul a brit kormányt.

Sajid Javid egészségügyi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva már a múlt héten elmondta: várakozása szerint július 19-re, a még érvényben lévő utolsó angliai jogi korlátozások eltörlésére kitűzött időpontra "50 ezer körülire" emelkedhet a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma, és nem kizárt, hogy a korlátozások enyhítésével a nyár folyamán eléri a 100 ezret a napi esetszám. A minisztérium pénteki összesítése alapján ugyanakkor a koronavírus-fertőződésből kialakuló Covid-19-betegség okozta halálozások száma továbbra is messze elmarad az év eleji tetőzés idején mért adatoktól, mindenekelőtt a sokkal magasabb oltási aránynak köszönhetően.

A pénteki kimutatás szerint az utóbbi egy napban 49-en haltak meg Covid-19-ben országszerte. Január 15-én - a legutóbbi olyan napon, amikor 50 ezernél több új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában - 1280, az akkori tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően az egy- vagy kétszámjegyű tartományban mozog, és már volt olyan nap, amikor egyetlen halálesetről sem érkezett bejelentés.

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a halálozások számát jelző görbék. Az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 88 százaléka - 46,2 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 35,5 milliónak - 67,5 százaléknak, vagyis a felnőttek több mint kétharmadának - a második oltási adagot is beadták.

A brit kormány tervei szerint szeptembertől harmadik oltási adagban részesülhetnek a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportok. Ennek célja az első két oltási dózis nyújtotta védelem megerősítése és kiterjesztése az új koronavírus-variánsokra.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) és a Cambridge-i Egyetem legújabb közös elemzése arra vall, hogy a mostani oltóanyagok is igen hatékonyak a Nagy-Britanniában dominánssá vált, fokozott fertőzőképességű delta variánssal szemben. A vizsgálat adatai alapján a brit oltási kampány legnagyobb számban használt két oltóanyaga közül a Pfizer-BioNTech mindkét adag beadása után 96 százalékos, az Oxford-AstraZeneca ugyancsak két dózis esetén 92 százalékos hatékonysággal veszi elejét a delta változat okozta, kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseknek. A brit kormány - jórészt e vizsgálati adatok és az oltási kampány előrehaladott volta alapján - július 19-én, vagyis hétfőn a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldja Angliában, azzal együtt is, hogy a modellszámításokra alapuló előrejelzések a napi fertőződési számok további emelkedését valószínűsítik.

*

Fel kell pörgetni a koronavírus elleni oltási kampányt Romániában, mert itt az átoltottság kisebb, mint más tagországokban, a delta vírusvariáns térnyerése pedig veszélyes helyzetet teremt, állapította meg a dél-romániai Petresti község mobil oltópontjánál tett látogatása alkalmával pénteken Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Kiriakídisz arra biztatta a romániai polgárokat, hogy a maguk és környezetük védelme érdekében hozzák meg a helyes döntést, és oltassák be magukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a delta variáns megjelenésével Romániában is növekedésnek indult az elmúlt két hétben az új megbetegedések száma, és ebben a helyzetben az oltás jelenti az egyetlen védőpajzsot.

Ioana Mihaila román egészségügyi miniszter szerint főleg a falvakban alacsony az átoltottság, a szaktárca ezért szeretné elérni, hogy az önkormányzati vezetők és a papok támogassák az oltási kampányt. Továbbá rendeletet készül hozni arról, hogy külön honoráriummal bátorítanák a családorvosokat arra, hogy a mozgásukban korlátozott idős, beteg embereknek az otthonukban adják be az oltást.

Az uniós biztos által meglátogatott Petresti községben a lakosság 16 százaléka oltatta be magát. Ez jócskán elmarad ugyan az országos átlagtól, de az ország keleti (moldvai) részén még rosszabb a helyzet: számos községben az átoltottság az 5 százalékot sem éri el. Romániában az oltási hajlandóságban élen járó településeken is a lakosok kevesebb mint fele vette fel az oltást: a Temesvár elővárosának számító Újszentes községben a beoltható lakosság 47, a Hargita megyei Borszéken 44, Kolozsváron pedig 43 százalék. Országos szinten a 19,3 milliós Romániában eddig 4 millió 856 ezer ember (a beoltható 12 év feletti lakosság 28,7 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Az országban jelentős vakcinakészletek halmozódtak fel, amelyek egy részét Bukarest értékesíteni próbálja, vagy humanitárius segélyként adja át más országoknak. A vakcinák tárolásában és elosztásában meghatározó szerepet játszó katasztrófavédelem pénteken közölte: Románia 100-100 ezer adag koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinát adományoz Ukrajnának és Vietnamnak. Közben a járványügyi mutatók a fertőzések ritmusának gyorsulását mutatják. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 72-vel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, ami 60 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az utóbbi héten 16 százalékkal nőtt a fertőzések száma a megelőző héthez képest.

*

Tizennyolc százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, és míg tavaly ugyanebben az időszakban átlagban 66 új esetet regisztráltak naponta, ez a szám most 104, mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. "A turisztikai szezon elején vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, ez figyelmeztetés, hogy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket".

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a fertőzés terjedését az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek okozzák.  Mint mondta, be kell tiltani azokat a rendezvényeket, amelyeket nem lehet ellenőrizni, amelyek látogatóiról nem lehet megállapítani, rendelkeznek-e védettségi igazolással. A tárcavezető továbbá bejelentette: fokozottabban fogják ellenőrizni a járványügyi korlátozások betartását.

Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön. Vili Beros egészségügyi miniszter szerint ez elég figyelmeztetés arra, hogy a járványt komolyan kell venni. "Megvannak a feltételek ahhoz, hogy a tengermellék újra zöld besorolásúvá váljon, és megmentsük a turisztikai szezont. A kulcs a mi kezünkben van" - mondta. Hozzátette: vannak megelőző intézkedések, amelyeket be kell tartani, és van oltóanyag, valamint lehetőség is arra, hogy bárki előjegyzés nélkül megkapja az oltást.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel kevesebb mint 39 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. A legkevesebben éppen a tengermelléken olttatták be magukat. Az elmúlt 24 órában 131 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben egy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8234-re emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 64 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül harmincan vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 865 448-an kaptak védőoltást, közülük 760 624-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink