2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Növekvő betegszám, elmaradó enyhítések

Izraelben megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma, és egyre több a súlyos beteg is a delta változat okozta negyedik hullámban. Ausztriában, a horvátoknál elmaradnak az enyhítések. Nemzetközi kitekintés.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint legutóbb március 22-én találtak hasonlóan magas számú, 855 új koronavírus fertőzöttet, mint csütörtökön. Az elvégzett 56 624 teszt 1,5 százaléka bizonyult pozitívnak. A rendkívül magas átoltottság nyomán elsősorban a súlyos betegek számát figyelik a hatóságok, de már 99-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 52-en súlyos esetnek számítanak, és 17 embert ápolnak lélegeztetőgépen.

A június közepén kezdődött negyedik hullámban múlt szerda óta 11-en haltak meg, noha előtte már hetek óta nem szedett áldozatot Izraelben a koronavírus-járvány. Csütörtökön 89 fertőzöttet találtak az országba belépők között: 21-en az Egyesült Királyságból, kilencen Görögországból, nyolcan Törökországból, öten Ciprusról és szintén öten Grúziából, négyen Spanyolországból és négyen az Egyesült Államokból érkeztek. De volt, aki Bulgáriából, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Olaszországból, Hollandiából, Magyarországról, Belgiumból, Romániából, a Seychelle-szigetekről, a Cseh Köztársaságból, Norvégiából, Ausztriából, Japánból tért haza fertőzötten.

Jelenleg 5817 aktív esetet tartanak nyilván, 27 százalékuk 11 év alatti, 14 százalékuk 12-18, 10 százalékuk 20-30 éves, 25 százalékuk 30 és 50 év közötti, 16 százalékuk 50-től 70 éves, és csak 7 százalékuk tartozik a több mint 90 százalékban kétszer is beoltott 70 év fölöttiek közé.  A csütörtökön diagnosztizáltak 45 százaléka nem vette - vagy 12 év alatt nem is vehette - fel az oltást, négy százalékuk részben volt védett, vagyis még nem telt el a két hét a második vakcina beadása óta, és 51 százalékuk oltással védett volt. A 12-es kereskedelmi TV esti híradása szerint az új fertőzések több mint 90 százalékát a korábbiaknál fertőzőbb delta vírusváltozat okozza.

Naftali Bennett miniszterelnök Orna Barbibai gazdasági miniszterrel és Nicán Horovic egészségügyi miniszterrel közösen megállapodott az "örömcímke" létrehozásáról, amely az ezekben a hetekben kezdődő esküvői szezon rendezvényeit szabályozza.

Izraelben hagyományosan sok száz fős, hatalmas lakodalmakat rendeznek, amelyeket már tavaly is megtiltottak a hatóságok. A kormány egyelőre engedélyezi ezeket a különösen veszélyes - rengeteg testi kontaktussal, ölelésekkel, puszilkodással járó -  rendezvényeket, de csak az oltottak, a gyógyultak és a negatív tesztet felmutatók számára, noha a szakemberek szerint szinte lehetetlen a követelmények ellenőrzése.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 740 832, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,73 százaléka. A pandémia megjelenése óta 849 654 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6443-an haltak meg Izraelben.

*

Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb szigorításokról döntött.  A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez

A vendéglátásban és rendezvényeken - a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében - továbbra is megmarad a regisztrációs kötelezettség. Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. A gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők esetében nem változik a szabályozás.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. "A járvány elleni harcban továbbra is az oltás a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz" - jelentette ki. Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter hangsúlyozta, a célirányos intézkedésre azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a járvány esetleges negyedik hullámát és "a nemrég visszanyert szabadságunk se kerüljön veszélybe".

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3 926 213-en. Az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 653 001 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 105, az intenzív kezelésre szorulók 37-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 728-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 639 352.

*

Horvátország csütörtöktől július 31-ig meghosszabbította az egész országra vonatkozóan a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, így a különböző rendezvényeken való részvétel továbbra is védettségi igazoláshoz kötött. A válságstáb közleménye szerint a kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben.

Az elmúlt 24 órában 139 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben senki nem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8233 maradt. Kórházban 110 beteget ápolnak, közülük kilencen vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 569 371-en kaptak védőoltást, a jogosultak 38,7 százaléka, közülük 1 334 004-en már a második adagot is.

Horvát lapok szerint beigazolódni látszik a kormány azon félelme, hogy az alacsony átoltottság miatt ismét terjedni kezd a járvány, és a turisztikai szezon a tavalyihoz hasonlóan már augusztus közepén véget érhet. Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 56 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül 32-en vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 859 501-en kaptak védőoltást, közülük 705 588-an már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

Horvátországhoz hasonlóan Szlovéniában is jelentősen lelassult az oltási folyamat.

Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: tekintettel arra, hogy van elég oltóanyag, és az oltás ingyenes, a tesztelés hamarosan már nem lesz ingyenes. Még nincs pontos időpont, de a térítésmentes szűrés valószínűleg augusztus közepétől megszűnik.

Szlovéniában védettségi igazolással kell rendelkezniük bizonyos munkakörök betöltőinek, többek között az egészségügyi dolgozóknak, a vendéglátósoknak, a boltosoknak, a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, a taxisoknak és a pedagógusoknak is. Azok, akiket nem oltottak be, hetente egyszer az állam költségén tesztelhetik magukat.

*

A koronavírus-fertőzés ellen eddig beoltott 3,86 millió cseh állampolgárból 4030-nál az ellenőrző szűréseknél újra kimutatták a fertőzést, közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter Prágában, miután a koronavírus-járványról tárgyalt Milan Kubekkel, a Cseh Orvosi Kamara elnökével.

"Természetesen a világon egyetlen vakcina sem véd meg százszázalékosan mindenkit, ezt nem is lehet elvárni" - mondta Vojtech. A tárcavezető szerint ugyanakkor az újonnan megfertőződött beoltottak száma nagyon alacsony, ami bizonyítja, hogy a járványból kivezető utat az oltás jelenti.

A cseh egészségbiztosítók jövő héten levelet küldenek minden állampolgárnak: a beoltottaknak köszönetet mondanak azért, hogy felelősen viselkednek, a többieket pedig mihamarabbi oltakozásra fogják buzdítani.

A miniszter felszólította a fiatal generációk tagjait is, hogy még ha egészségesnek is érzik magukat, keressék fel az oltási központokat, mert az oltással nemcsak magukat, hanem a környezetüket is védik.

Milan Kubek elmondta: a cseh orvosok 83 százalékát, a nővérek 75 százalékát, az egészségügyi személyzet 70 százalékát oltották be eddig. Leszögezte, hogy az orvosok, akik nem engedték magukat beoltani, döntő többségükben nem tartoznak az oltakozás ellenzői közé, hanem különféle komoly okuk van jelenlegi álláspontjukra. A koronavírus-járvány másfél éve alatt a cseh egészségügyi dolgozók közül mintegy 77 ezren betegedtek meg, köztük 12 ezer volt orvos - fejtette ki kérdésre válaszolva Milan Kubek.

*

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és felvette Ukrajnát azon országok jegyzékébe, amelyek esetében fel kell oldani az utazási korlátozásokat, két országot pedig, Ruandát és Thaiföldet törölte a jegyzékből.

Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját.  A listán jelenleg Albánia, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Észak-Macedónia, Izrael, Japán, Jordánia, Kanada, Katar, Libanon, Moldova, Montenegró, Örményország, Ukrajna, Új-Zéland, Szaúd-Arábia, Szerbia és Szingapúr szerepel. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat.

A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az uniós átlaghoz közeli vagy az alatti.

A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is az egyes tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok - a teljes átláthatóság biztosítása mellett - csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink