hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy hónap alatt közel nyolcmilliárddal nőtt a kórházak adóssága

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint március végén 23,5 milliárd forint volt a kórházak adóssága, írja a Napi.hu.

A februári 63,8 milliárdos adósságállományból március végére 23,5 milliárd forint maradt, ami nem jelenthet mást, csak azt, hogy noha a magyar egészségügyet megállító parancs márciusban kiment, s az elektív ellátásokkal le is álltak az intézmények, mégis közel 8 milliárddal nőtt a beszállítók felé fennálló tartozás egyetlen hónap alatt. Vagyis az év első három hónapjában a kórházi adósság a tavalyi átlagos havi 4,5 milliárdos gyarapodást lényegesen túlszárnyalva idén csaknem eléri a havi 8 milliárd forintot.

Az adósság újbóli nekilódulását kommentálva a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László a Napi.hu kérdésére elmondta, idén szinte teljesen leálltak a kifizetésekkel a kórházak. Az év elején a konszolidációs bizonytalanságok miatt blokkolták a számlák fizetését a kórházak, ekkor 8,6 milliárdos volt a havi plusz, majd a járvány beindulásával és az ellátások leállításával a teljesítményalapú, majd később az átlagfinanszírozás mellett már esély sem volt béren kívül mást fizetni, így kijön a havi 7,7 milliárdos havi növekedés idén az első három hónapban – véli a főtitkár. Szerinte a számok is egyértelműen azt mutatják, hogy a hazai egészségipar kormányzati segítségre szorul, mert az eddigi kormányzati gazdasági intézkedésekből nem igazán tud mit igénybe venni.

A járványügy is rávilágít arra a fontos tényre, hogy a megfelelő személyzet és a magas színvonalú orvostechnikai eszközök elengedhetetlenek a gyógyításhoz – fogalmazott Rásky, ám, mint hangsúlyozta, az iparágat egyelőre nemhogy nem segíti a kormány, hanem még a kiskereskedelmi különadóval is sújtja a társaságokat.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink