hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Így áll most a kórházadósság

Február végén közel 64 milliárd forintra rúgott a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár adatai alapján, írja a Napi.hu.

A januári 8,5 milliárdos növekedést februárban 12,4 milliárdos csökkenés követte köszönhetően annak, hogy a kormány február második felében intézkedett a tavaly év égén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégek kifizetéséről.

Február második felében a kormány intézkedett a tavaly év égén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégek kifizetéséről, ami információink szerint maradéktalanul meg is történt. Ha ezen cégek teljes, csaknem 19 milliárd forintos követelését kifizették a kórházak februárban, akkor az év második hónapjában 6,5 milliárddal nőtt az intézmények tartozásállománya.

Azt, hogy mennyi az idei évi "nettó" adósság, március végén fogjuk megtudni. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) március 16-án tette közzé, hogy a kormány által az idei évben adósságrendezésre biztosított 39,755 milliárd forintból melyik intézmény mennyit kap. A Napi.hu információi szerint a tavalyi adósságok kifizetése, ha nem is maradéktalanul, de nagyrészt megtörtént. Továbbra is kérdés azonban, hogy mi lesz az idei évben keletkező adósságokkal. Mert bár a miniszterelnök az év elején kiadta, hogy az idei évtől nem termelhetnek adósságot a kórházak, a koronavírus-járvány a kormány idei, struktúraváltási szándékait is felülírta.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink