hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tanulságos volt az adósságrendezés

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) szerint az adósságrendezés rendkívül tanulságos volt, a megfelelő következtetések levonása minden érintett alapvető érdeke.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) köszönetét fejezi ki azért, hogy Magyarország Kormánya 39,75 milliárd forintot biztosított a 2019 végén 100 millió forintnál nagyobb lejárt követelésállománnyal rendelkező kórházi beszállító cégek követeléseinek kiegyenlítésére.
 
A központosított adósságrendezés során mind a kormány, mind a beszállítók határozottan képviselték az álláspontjukat. Az OSZ véleménye szerint az adósságrendezés rendkívül tanulságos volt, a megfelelő következtetések levonása minden érintett alapvető érdeke.

Pozitívum, hogy a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező vállalkozások kifizetése február második felében megtörtént. Valamint, hogy az adósságrendezési tárgyalások lezárását követően a kormány – az ígéretének megfelelően – rendelkezésre bocsátotta a nagy hitelezők követeléseinek rendezéséhez szükséges pénzügyi források jelentős részét.

Az OSZ úgy véli, hogy most és az elkövetkezendő hónapokban a magyar egészségügy minden szereplőjének összefogásával a koronavírus elleni küzdelemre kell koncentrálni. Az orvostechnikai eszköz beszállítók minden rendelkezésükre álló eszközzel támogatják ezt a munkát.

Az OSZ azt javasolja, hogy a kormány egy pénzügyi alap létrehozásával támogassa a beszerzések azonnali kifizetését, ezzel is segítve a szükséges eszközök mielőbbi elérhetőségét a kórházak számára. Azért is, mert a jellemzően importra épülő orvostechnikai eszköz ellátást rendkívüli módon befolyásolja a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama.
hirdetés

Könyveink