hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

 

Egy évvel a fertőzés után is szívproblémákat okozhat a Covid

Elkészült az egyik első igazán hosszú távú kutatás a koronavírus-fertőzés hosszú távú következményeiről, írja a 24.hu.

A Nature Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a koronavíruson átesettek akár még hónapokkal később is szívproblémákkal küzdhetnek, és bár ennek valószínűsége egyenes arányban nő a fertőzés súlyosságával, az enyhe betegségen átesettek is veszélyeztetettek lehetnek.

Amerikai kutatók több mint 150 000 koronavírus-fertőzött adatait hasonlították össze egy hasonló összetételű kontrollcsoportéval. Nemcsak a koronavírus-járvány alatti, hanem az az előtti adatokat is figyelembe vették. Ez utóbbi azért fontos, mert a fertőzésen kívül egy világjárvány során más is befolyásolhatja a szív egészségét a betegségen kívül, de mégis a pandémiához köthetően.

A kutatási eredmények hozzáadnak ahhoz a növekvő mennyiségű tudásanyaghoz, amivel a hosszú coviddal kapcsolatban rendelkezünk. Azt már tudjuk, hogy egy koronavírus-fertőzés hatásai a betegség elmúlta után is fennmaradhatnak, többek között fáradtság, kognitív zavarok és károsodott szaglás jelentkezhet. Most azonban kiderült, hogy akár 12 hónappal később is szívproblémák jelentkezhetnek a fertőzés következtében, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink