hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Egy antitest jelenléte előre jelezheti a post-Covid-szindrómát

A Zürichi Egyetemi Kórházban végzett kutatás szerint a vérben lévő immunoglobulin mennyisége jó előjele a post-Covidnak, írja a 24.hu.

A kutatócsoport 175, pozitív Covid-teszttel rendelkező embert vizsgált, illetve 40 egészséges önkéntes adatait vetette össze velük. Annak érdekében, hogy lássák, hogyan változtak a betegek tünetei az idő múlásával, az orvosok 134 Covid-beteget egy évig is nyomon követtek.

Fertőzés esetén az IgM antitestek gyorsan termelődnek, míg az IgG antitestek szintje később emelkedik, és hosszabb távú védelmet nyújt. A kutatás során kiderült, hogy a hosszú Covidban szenvedőknél alacsonyabb az IgM és az IgG3 szintje, mint azoknál, akik rendesen kigyógyultak a betegségből.

A kutatók kijelentették: bár egyértelműen nem lehet megmondani, ki fog poszt-Covid-szindrómától szenvedni, azok az asztmások, akiknek alacsony az IgM és az IgG3 szint a vérükben, jó eséllyel indulnak rá. A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint éppen ezért érdemes lehet az ebből a szempontból magas kockázatú embereket minél előbb beoltani, és számukra kifejezetten fontos, hogy betartsák a járványügyi korlátozásokat, idézi a publikációt a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink