hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy év alatt húsz százalékkal több orvos ment külföldre

Tavaly húsz százalékkal több orvos vállalt állást külföldön, mint az előző évben. A Magyar Orvosi Kamara aggasztónak tartja a folyamatot, az egészségügyi államtitkár szerint azonban kevesebben mentek el, mint amennyire számítani lehetett.

2009-ben 887 orvos vállalt munkát külföldön, tavaly már 1111. Az első számú célország még mindig Anglia, az ok pedig a többszörös fizetés.

Bár a legtöbb külföldön munkát vállaló szakember huzamosabb ideig kint marad, a rádió által megszólaltatott orvos fél év után mégis hazatért. Úgy fogalmazott: jobban érzi magát itthon, a magyar betegek között, mint Angliában idegenként, kvázi "fehér rabszolgaként". A szakember úgy fogalmazott, fél év elég volt arra, hogy kipróbálja saját magát, megismerje az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerét, de "elég volt".

Ma egy kezdő magyar szakorvos bruttó órabére még az 1000 Ft-ot sem éri el. Éger István, az orvosi kamara elnöke szerint aggasztó, hogy nem állt meg az orvosok elvándorlása, sőt 20 százalékkal nőtt is. Annak tükrében, hogy Magyarországon is magas a szakemberhiány, így "különösen aggasztó a kép" - tette hozzá a kamara elnöke.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint nem meglepő az elvándorlás. 2003 óta vizsgálják, hogy a rezidensek milyen kilátásokat jósolnak maguknak. Az elmúlt években az érintettek egyre rosszabbnak ítélték meg a helyzetüket. "Ezt a hangulatot nem lehet egyik pillanatról a másikra megfordítani. A kutatások szerint azonban 130 fővel több orvos maradt itthon a röghöz kötés eltörlése után, mint amit eredetileg mértek a kutatások."

Az MR1 Kossuth Rádió összeállítását itt meghallgathatja.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink