hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Pozitív eredményeket hoz a rezidens rendelet módosítása

A kormány első intézkedéseinek köszönhetően a fiatal orvosok döntő többsége úgy döntött, hogy szülőföldjén marad, és belép a szakképzési rendszerbe, így szeptembertől a kórházak hiányterületeire is várható fiatal orvos - mondta Dr. Cserháti Péter csütörtökön. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős helyettes államtitkára Dr. Sélleiné Márki Mária főigazgatóval és Dr. Papp Magorral, a Magyar Rezidens Szövetség elnökével tartott sajtótájékoztatót a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben.

A kormány július 7-én több ponton is módosította a rezidensrendeletet, és mint a tájékoztatón elhangzott, ennek következtében a távozást fontolgató végzős orvostanhallgatók közel 5/6-át sikerült itthon tartani a magyar betegellátás és a szakorvosképzés számára. Így 231 fővel több orvos lépett be a szakorvosképzésbe, mint amennyi a kormány intézkedése nélkül belépett volna, hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Amennyiben ez a 231 fő külföldre távozott volna, az a képzésük árának megfelelő 4,2 milliárd forint azonnali veszteséget jelentett volna Magyarországnak.

Amikor még tiltakoztak a rezidensekIdén olyan hiányszakmákra is jelentkeztek fiatal medikusok, amelyek iránt az elmúlt években nem sikerült az érdeklődést felkelteni, fejtette ki Dr. Cserháti Péter. Leszögezte, az előző kormány stratégiája, a röghöz kötés helyett a NEFMI átfogó intézkedéseket kíván hozni annak érdekében, hogy az orvosi pályára lépők számára előnyössé váljon a hazai életpálya.

Dr. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy az orvosegyetemek Hallgatói Önkormányzatának felmérése szerint a végzős hallgatóknak mintegy 2/3-a nem lépett volna be a magyar szakképzési rendszerbe, ha hatályba lépnek az előző kormány rendelkezései.

Dr. Sélleiné Márki Mária, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a súlyos orvoshiánnyal küzdő szolnoki kórházba az új kormány intézkedésének eredményeképpen a meghirdetett 34 rezidens álláshelyre 41-en jelentkeztek, közülük 16-an hiányszakmában szeretnének elhelyezkedni.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink