hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kibelezik a kórházakat

Csak a fővárosi központú egészségügyi térségekben több mint ötszáz kórházi ágyat szüntet meg az Orbán-kormány – derül ki a Népszava birtokába került tervezetekből. Tucatnyi kórházat forgatnak majd fel, komplett osztályok zárnak be, így olyan kiemelt jelentőségű ellátásoknak szűkül az elérhetősége, mint a kardiológia.

Ma már "egyértelmű, hogy a megmaradt 44.376 aktív ágy a jelenlegi kaotikus viszonyok és szervezetlenség mellett elégtelen. A kórházbezárások még középtávon sem jelentenek valódi megtakarítást. Nem igaz az az állítás, hogy Magyarországon sok a kórház, sok a kórházi ágy". Az idézet a Fidesz 2010-es választási-, valamint kormányprogramjából való, amihez képest a Népszava birtokában lévő tervek összesen 545 aktív kórházi ágyat szüntetnének meg csak a fővárosi központú három egészségügyi térségben – a másik ötről még nem is tudunk.

Szakmaiatlan, irreális, életveszélyes – fogalmazott a lap kérdésére Havas Szófia. A fővárosi önkormányzat szakbizottságának MSZP-s alelnöke szerint jellemzi a tervezeteket, hogy a hatvani kórházban úgy szüntetik meg az intenzív ellátást, hogy közben 50 ágyas traumatológiai, azaz baleseti osztály működik az intézményben. Példaként hozta a komáromi kórházat is, melyben 20 reumatológiai ágyon kívül minden aktív ellátás megszűnik. "Annyi bátorság nincs bennük, hogy kimondják; bezárják az intézményt, csak egyszerűen minden osztályukat felszámolják"– fogalmazott.

De nemcsak földrajzi szempontból kerülnek veszélybe a betegek, hanem egyes szakmákban olyan elképesztő lakosságszámot kell majd fogadnia egy-egy kórháznak, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a biztonságos betegellátást. Például Pesten, a Károlyi Sándor Kórház az Állami Egészségügyi Központ-Honvédkórházzal közösen 2,2 millió lakos kardiológiai ellátásáért felel majd, összesen 125 betegággyal. Csakúgy, mint a budai oldalon, ahol mindössze 100 ágy áll majd rendelkezésre, két intézményben, szintén több millió lakosra, miközben hazánkban a szív- és érrendszeri betegség a vezető halálok – emelte ki Havas. Elmondta azt is: a dél-közép magyarországi térségben 97, Észak-közép Magyarországon 271, Nyugat-közép Magyarországon pedig 177 aktív kórházi ágy szűnik majd meg. Az átalakítással jelentős mértékben romlik az ellátás a fővárosban és a hozzá csatolt megyékben.

Beigazolódott az is, hogy csaknem teljesen megszűnik a Péterfy Sándor utcai Kórház aktív betegellátása, és szinte teljesen "kibelezik" a Károlyi Sándor Kórházat is. Utóbbinak egyébként az a Hollósi Antal a megbízott orvosigazgatója, aki véletlenül a Fidesz országgyűlési képviselője is. Érdekesség, hogy a kórházban –  miután több osztályát teljesen bezárja az Orbán-kormány – éppen az a sebészet marad meg 35 ággyal, amelyet ő irányít – írja a Népszava, amelynek teljes terjedelmű cikke csak a lap nyomtatott változatában érhető el. 

Magyar Nemzet ugyancsak szerdai számában arról ír, hogy elsőként a központi országrészben tervezett átalakításokról küldött tájékoztatót a kórházigazgatóknak az egészségügyi államtitkárság.

Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink