hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Éger: Ijesztő, mennyi orvos készül külföldre dolgozni

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az elvándorlás aránya aggasztó, az orvosutánpótlás helyzete és az elöregedés pedig kétségbeejtő.

Soha ennyire sok orvos nem akart külföldön dolgozni, mint tavaly. Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól 1111 orvos kért okleveleiről hatósági igazolást a külföldi munkavállaláshoz. Főként 25-29 éves általános orvosokról van szó, akik Angliába készültek. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az elvándorlás aránya aggasztó, az orvosutánpótlás helyzete és az elöregedés pedig kétségbeejtő.

Az elmúlt évek egzisztenciális problémáinak és technikai körülményeinek tudható be, hogy sok orvos külföldön vállal munkát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István kiemelte: az elvándorlási folyamat ijesztő növekedést mutat.

Az elmúlt 8-10 évben a kormányzat felvetette a problémákat, felmérte a helyzetet, de nem történt olyan érdemi intézkedés, ami a bérhelyzetet vagy a technikai körülményeket javította volna - hangsúlyozta ki a szervezet elnöke. Kifejtette: így az orvosoknak "lepukkant eszközökkel", "lejárt vagy egyszer használatos cuccokkal" kell dolgozniuk, és gyógyszerhiánnyal kell megbírkózniuk. A nehéz gazdasági helyzet nem tette lehetővé a bérfejlesztést, és erre utaló törvényi szabályozás sem bír ígérettel - tette hozzá.

Az Éger Istvánnal készült beszélgetést itt meghallgathatja, a teljes cikket az InfoRádió oldalán olvashatja.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink