hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Éger: Halaszthatatlan az orvosi életpályamodell bevezetése

Több lépést, konkrétumokat vártak az egészségügyi kormányzattól az ágazatban dolgozók 2010 végéig - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

hirdetés

Nincs kétségem a tárca jó szándéka felől, amit azonban az eddigi eredmények nem támasztanak alá - mondta Éger István, aki szerint az egészségügyben dolgozók többet vártak az új kormányzattól.

A kamarai elnök kifogásolta, hogy nem történt előrelépés az orvosi életpályamodell kidolgozásában, pedig annak bevezetése halaszthatatlan lenne, a magyar orvosokat és nővéreket ugyanis igen agresszív módszerekkel toborozzák külföldi munkára.

Éger István hangsúlyozta: bár a gyógyító intézmények kaptak plusz forrásokat a kormánytól, abból bér nem lett, és nem is lesz. Éppen ezért szerinte konkrét, bérfejlesztést eredményező financiális javításra van szükség.

A kamara elnöke beszélt arról is, hogy az orvostársadalom évek óta vár több, költségvetési döntést nem igénylő intézkedést is, például a praxisjogi rendszer megerősítését, körülbástyázását. A szakmai szervezet ezzel kapcsolatban magas szintű szakértői anyagot készített már az előző kormánynak, amit aztán átadták az új kabinetnek is, mégsem történt előrelépés.

Éger István megerősítette, a Magyar Rezidens Szövetség zöldkeresztes kezdeményezését továbbra sem támogatja a Magyar Orvosi Kamara. Mint mondta, az elképzelés lényege, hogy kétszeres fizetést kapnának azok a rezidensek, akik nem fogadnak el hálapénzt. A kamara elnöke szerint a javaslat részmegoldás, és a már eleve megosztott orvostársadalmat tovább bomlasztaná, valamint több okból sem indokolt. Éger István szerint egyrészt nem a rezidensi korban jellemző a hálapénz, másrészt pedig a megduplázott fizetés komoly bérfeszültséget eredményezne - egy kezdő orvos fizetése meghaladhatná a nyugdíjkorhatárhoz közelítő szakember bérét. Hozzátette, ettől függetlenül a szövetség által javasolt fizetést elfogadhatónak és jogosnak tartja, ám nem csak a rezidensek bére vár rendezésre.

A teljes cikket az InfoRádió oldalán olvashatja, az Éger Istvánnal készült beszélgetést itt meghallgathatja.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink