hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Dupla bért kapna az, aki vállalja, hogy nem fogad el hálapénzt?

Zöldkeresztes mozgalmat indítanának az egészségügyben.

Zöldkeresztes mozgalmat indítanának az egészségügyben, amelynek lényege: dupla bért kapna az az orvos, aki vállalja, hogy nem fogad el hálapénzt – tájékoztat a Magyar Nemzet.

Idén júniusban felmérést készített a Magyar Rezidensszövetség az államvizsgázók körében. Többek között arról kérdezték a fiatalokat, vállalnák-e, hogy szerződésben utasítják el a hálapénzt, ha a kezdő orvosi bér a jelenlegi kétszeresére, azaz nettó 95-100 százezer forintról körülbelül 200 ezerre emelkedne. Szinte minden megkérdezett válaszolt, s 93 százalékuk igennel felelt.

Ez a felmérés adta az alapot a zöldkeresztes mozgalomhoz - közölte Papp Magor. A Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint így egyszerre próbálhatnál megoldani az egészségügy két nagy problémáját, a bérrendezést és a hálapénz megszüntetését. Papp Magor leszögezte: még mindig az alacsony bérezés a legfőbb indok a külföldi munkavállalás mellett, de a távozást fontolgatók közül nagyon sokan a három legfőbb ok között említik a paraszolvenciát. Megalázónak tartják ugyanis a hálapénzrendszert, ami alapvetően megváltoztatja az orvos-beteg kapcsolatot, és gátolja a szakmai fejlődést is.

- A hálapénz megszüntetéséhez érdekeltté kell tenni a rendszer szereplőit. Nem lehet erőszakkal eredményt elérni - vélekedett Papp Magor. Mint mondta: a zöldkeresztes mozgalomba bárki beléphetne, aki szerződésben vállalja, hogy semmilyen körülmények között nem fogad el hálapénzt.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink