hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ötven évig figyelnék, milyen tablettát szedünk

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) jogi szabályozása újabb irracionális elemmel bővült április 6-án, közli a tisztessegesadatkezeles.hu.

2017. április 6-án került ki a kormany.hu oldalra az e-Recepttel kapcsolatos újabb jogi keretrendszer tervezete. A korábbi öt év helyett már ötven évig figyelné meg az állam, hogy milyen vényt váltunk ki. A nem támogatott gyógyszerek adatait is kényszerintézkedéssel gyűjtené be az EESzT. A gyógyszerlobbi jól működött, és a teljes lakosság személyes egészségügyi adatát odaadták neki. Az ország egyetlen kísérleti teleppé változik, ahol mi leszünk a kísérleti állatok, írja Alexin Zoltán.

A tervezet legfontosabb változása, hogy az e-Receptre ellentétben a korábbi alkotmánybírósági határozattal, már rá kellene írni a TAJ-számot, annak érdekében annak az adatai bekerülhessenek az EESzT-be és ott a többi gyógyszerrel együtt 50 évig meg lehessen találni. Azok sem járnak jobban, akik papíron viszik a szabályos vényüket a patikába (és amelyen a nem támogatott vények esetén nincs rajta a TAJ), mert addig nem szolgálná ki őket a patikus, amíg nem igazolják a TAJ-számukat annak érdekében, hogy a vényt a patikus rögzíthesse az EESzT-ben kényszerintézkedés alapon. Ez egy igazi emberbarát megoldás, nem tudom miből gondolta az EMMI, hogy a patikusnak van joga az igazoltatáshoz, illetve, hogy ne szolgálja ki a szabályos vényre a gyógyszert a betegnek, ha az nem járul hozzá a személyes adatainak a megadásához. Milyen jól beleilleszkedik a zsarolás a mai egészségügyi ellátás működési elvei közé.

Azt is észre kell vennünk, hogy míg az EESzT eseménykatalógusánál és az e-Profilnál is szerepel a törvényben az, hogy ezek megismerhetőségét a polgár megtilthatja, azonban ez kimaradt az e-Recept esetében. Itt már nem lesz semmilyen önrendelkezés, bátran kukkolhatnak a vények között. Jelemző, hogy semmilyen időbeli korlátozást nem lehet beállítani az EESzT-ben, ami azt jelenti, hogy bármilyen régi adatokat megismerhet belőle az orvos, ami már az emberi méltóság elleni brutális merénylet. Az előterjesztéshez benyújtott véleményem elolvasható itt.

További részletek

hirdetés

Könyveink