hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

EESZT: nem kell novemberig minden magánszolgáltatónak csatlakoznia

A patikák 100 százalékosan, a fekvőbeteg szakellátók gyakorlatilag teljes körben, míg a járóbeteg szakellátók és az alapellátók közel 90 százalékos arányban csatlakoztak, tudta meg a Weborvos az ÁEEK Elektronikus Egészségügy Fejlesztésért Felelős Főigazgatóságától.

A kórházakban, szakrendelőkben valamivel alacsonyabb felhasználási arány tapasztalható, de a növekedés folyamatos, állítja a kórházfenntartó, amely folyamatosan monitorozza az EESZT-aktitvitás alakulását. A felírt receptek több mint 60 százaléka immár a téren keresztül rendelt e-recept, jelentős része az alapellátásból származik. A szakellátás vényírási mutatóit vizsgálva az látható, hogy az önálló szakrendelők esetében is egyre magasabb a receptírási hajlandóság – arányra vonatkozó információt azonban nem kaptunk. Soha nem lesz 100 százalékos az e-recept használata, hiszen mintegy 20 százalék mindig kézi felírással fog keletkezni, ilyen például a pro familia, a betegágy melletti rendelvény. A maradék 10-20 százaléknyi recept „felzárkóztatása” pedig még időbe telik.

A folyamatos mérések azt mutatják, hogy az alapellátásban az EESZT lekérdezések száma  az ellátási eseményekhez viszonyítva 20 százalékos, azaz átlagosan minden ötödik orvos-beteg találkozásnál kérdeznek le dokumentumot az ellátók.

A kórházfenntartó tapasztalatai szerint megfigyelhető, hogy ha egy megyei kórházban jól működik az adatfelküldési oldal az orvosok részéről, akkor a környék további ellátóintézményeiben megnő a lekérdező orvosok aktivitása, és ezzel együtt az adat-visszatöltési arány is emelkedik – tehát mindenképpen jó hatással van az EESZT-használatra egy-egy nagy ellátó aktivitása. Vidéken ennek nyilván nagy a jelentősége, hiszen a távolság miatt az utazással töltött idő és az erre fordított pénz számottevő lehet, ezért ha a háziorvos sok releváns információt lát a Térben, azzal a beteg és az ellátórendszer is spórolhat.

A korábbi tervekkel ellentétben nem kell minden magánegészségügyi szolgálatónak csatlakoznia 2018. november elsejéig az EESZT-hez, csak azoknak, amelyeknek a Központi Implantátumregiszterbe, valamint a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszterbe kell adatot szolgáltatniuk. A csatlakozási folyamatban az ÁEEK EESZT Üzemeltetési és Fenntartási Főosztálya támogatást nyújt a csatlakozásra kötelezett intézményeknek. A folyamatról itt tájékozódhatnak az érintett szolgáltatók.

A teljes információ

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!