hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

Drogok: a tiltás és büntetés csak tüneti kezelés

A British Medical Journal, az egyik legnevesebb angol nyelvű orvostudományi szaklap július eleji számát szinte teljes egészében annak szentelte, hogy áttekintést nyújtson a szabályozatlan (illegális) drogokkal kapcsolatos eddigi politika kudarcáról.

A szerkesztőségi cikkben Evan Wood, a University of British Columbia infektológus professzora arról ír, hogy valamennyi, a drogfüggőség kezelésének területén dolgozó szakembernek erkölcsi kötelessége támogatni, hogy a drogokkal kapcsolatos politika végre a tudományos bizonyítékok és ne az előítéletek alapján szülessen meg. Hozzáteszi: a bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a tiltásra és a büntetésre alapozott hozzáállás súlyos károkat okoz, anélkül, hogy valaha is elérhetné kitűzött célját, a drogmentes világ létrehozását.

Drogok: a büntetés csak tüneti kezelésPéldaként említi, hogy hatalmas forgalmú feketepiac alakult ki (évi 320 milliárd dollár), ami korrupcióval és erőszakkal jár együtt; rekord számú drogfogyasztó ül börtönben, akik semmilyen erőszakos bűncselekményt nem követtek el, ráadásul bebörtönzésük rengeteg pénzbe kerül; az intravénás droghasználók között terjed a HIV, a hepatitisz B és C, aminek gyógyítása szintén óriási erőforrásokat emészt fel.

A professzor megemlíti, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok polgármestereinek éves konferenciája egyhangú határozatot hozott, miszerint a drogok elleni háború megbukott, új stratégiára van szükség, ami csökkenti a droghasználat negatív következményeit.

Stephen Rolles cikkében felvázol néhány alternatívát, amelyek a tudományos bizonyítékok alapján a jelenleginél sokkal hatékonyabban kezelnék a nem orvosi célból fogyasztott drogok – illetve a tiltás és büntetés – által okozott problémákat.

Először is leszögezi, hogy a drogpiacokat szabályozni kell, meg kell szüntetni az illegalitás, a feketepiac miatt kialakult másodlagos károkat (szervezett bűnözés, erőszak, korrupció, környezetszennyezés, amit az Egyesült Államok által a drogtermelő országokban indított növényirtás, és maga az illegális termesztés okoz). A feketepiac ráadásul az egyre hatékonyabb (és ártalmasabb, azonban jövedelmezőbb) drogformák fogyasztására ösztönöz, a szabályozás viszont lehetővé teszi a biztonságosabb termékek, viselkedésformák és környezetek választását.

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható!

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink