hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Drogkutatás a 9. és 13. évfolyamos diákok körében

Drogkutatást indított a nyugat-dunántúli régióban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Az illegális és a legális szerhasználat kialakulásának körülményeit a 9. és a 13. osztályos tanulók körében vizsgálják - jelentette be Bazsika Erzsébet, a népegészségügyi szolgálat osztályvezetője a Győr megyei kábítószerügyi egyeztető fórumon.

A programban külön-külön elemzik a falvak, a kisvárosok és a nagyvárosok aktuális droghelyzetét, a különféle szerek használatát, és ennek tükrében tesznek ajánlásokat a megelőzésre a helyi döntéshozóknak. Az osztályvezető úgy véli: ha a problémát helyben érzékelik, az sokkal inkább motiválja a beavatkozás szükségességét is.

A hárommillió forintos program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg. A támogatást pályázaton nyerte el az intézmény, és 10 százalékos önrésszel járul hozzá a projekthez. A kutatási jelentést júliusig készítik el, és a tapasztalatokról tájékoztatják a döntéshozókat, köztük az önkormányzatokat, az oktatási intézményeket.

Bazsika Erzsébet rámutatott: a legális és illegális szerek használata a legtöbb esetben nem egymástól elkülönítve jelentkezik. A dohányzással - amely megítélése szerint legális drog - és az alkoholfogyasztással kapcsolatos korábbi vizsgálataikról elmondta: az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálozás a férfiaknál Magyarországon csaknem kétszerese az európai uniós átlagnak. Győr megyében az országosnál valamivel kedvezőbb a helyzet, de a megye szociokulturális viszonyait figyelembe véve jobb is lehetne - szögezte le.

Ismertetése szerint emelkedik a dohányzás okozta halálozások száma is. Mindebből az következik, hogy az alkoholfogyasztással és a dohányzással kapcsolatban kiemelt fontosságú az elsődleges megelőzés - hangsúlyozta az osztályvezető.

A fórumon elhangzott: a prevenciót állítja fókuszba a drog-, baleset- és bűnmegelőzési ifjúsági tábor, amelyet a Győr megyei rendőr-főkapitányság szervez. Nem egyhangú előadásokkal, hanem élménypedagógiai módszerekkel, interaktív, játékos formában vértezik fel a fiatalokat a szükséges ismeretekkel. A rendezvény célja az is, hogy a táborlakók tudásukat kortársaik körében terjesszék, ezzel is segítsék a szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzését.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink