hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ha a családban minden rendben nincs drogprobléma - csak illúzió

Súlyos gond a drog - Egyre többen veszélyben

Hazánk élen jár a különböző negatív statisztikákban: alacsony a várható élettartam, sok az öngyilkosság, a daganatos halálozási arány is nagyon magas, több százezer alkoholfüggő van - írja a Veszprémi Napló.

Szakemberek szerint előbb-utóbb a kábítószer függőség is listába tartozik. A '90-es évek elején már megkongatták a vészharangokat, hiszen a határok szabadon átjárhatóak, így az előbb csak a Nyugat-európai országokba irányuló kábítószerszállítmányok tranzit állomásként számon tartott Magyarország egyre inkább célállomássá vált.

Minden lehetséges eszközzel a drogprevenciót kell erősíteni, hiszen az egyetlen biztonságos védekezés, ha beláttatjuk a fiatalokkal: a kábítószer nem old meg semmit, következményei viszont beláthatóan tragikusak. 

Veszprém megye különösen veszélyeztetett. A bel- és külföldi turizmus nyarankénti felpörgése a Balaton partján, az ősztől tavaszig is nagy számban működő szórakozóhelyek szinte törvényszerűen idevonzzák a kábítószer-dílereket. A megyében is nagy tömegeket érintő munkahelybezárások családok százait sodorják létbizonytalanságba és "termelik ki" a potenciális kábítószer-fogyasztókat.

A megye, de nem túlzás azt állítani, hogy a régió kiemelkedő szakemberei voltak a Veszprémi Napló vendégei a drogfogyasztás megelőzése érdekében szervezett fórumon.

Szabóné dr. Virányi Judit, az Alkohol és Drogsegély Ambulancia vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a drogfogyasztással, a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédiával kapcsolatban nagyon sok olyan szereplő is megszólalt, aki nincs otthon ezen a területen, ezért félrevezető információk is napvilágot láttak.

Kardos Klára igazságügyi pszichológus szakértő szerint a pozitív példák akkor működnek, ha a szakemberek, akik a kábítószerek biokémiai összetevőiről és hatásukról beszélnek olyanok is megszólalnak, akik gyógyulni akarnak, vagy már gyógyultak. Hozzátette, hogy aki kigyógyult az is szenvedélybeteg marad élete végéig, meg kell küzdeniük józanságukért. A szülők részéről viszont az tapasztalható, hogy a végletekbe esnek, vagy elbagatellizálják, vagy túldimenzionálják a dolgot.

A megyei rendőrfőkapitányság bűnmegelőzési osztálynak vezetője úgy vélekedett, hogy illuzórikus azt feltételezni, hogy ha a család betölti szerepét, akkor nincs drogprobléma, mivel egyrészt a család egyetlen korszakban sem töltötte be tökéletesen a szerepét, illetve deviánsan viselkedő csoportok mindig voltak. Futtató Norbert őrnagy szerint nagyon sok csatornán el lehet juttatni az üzeneteket a fiatalokhoz, meg kell találni azokat a szubkultúrákat (például képregény), amelyek igazán érdeklik őket. Szólt arról, hogy tíz évvel ezelőtt indult el a biztonságos szórakozóhely kampány, azonban az hamar megbukott, mert a tulajdonosok nem tudták teljesíteni a feltételeket, így például a pihenőszobákat, az ingyen ásványvizet.

A teljes cikk a Veszprémi Napló oldalán olvasható.

(forrás: Veszprémi Napló)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés