hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Döntött a kormány a hamburgeradóról (Frissített!)

A kormány döntése értelmében szeptembertől vetik ki az egészségtelen élelmiszerek extra adóját, a népegészségügyi termékdíjat. A magas cukor, só vagy szénhidrát tartalmú termékekre kirótt termékdíj bevétele az egészségügy új forrása lesz - jelentette be Nagy Anna keddi sajtótájékoztatóján.

Nem elég az adópolitikai ösztönző, a sportra, népegészségügyi felvilágosításra, a tudatos életmód népszerűsítésére is nagyon sok energiát kell fordítani - húzta alá a kormámyszóvivő.

A fokozott egészségügyi kockázatokkal járó élelmiszerek fogyasztására kivetett termékdíj egyértelmű jelzés arra, hogy az állam nem szeretné tétlenül végignézni azt, hogy egészséges emberek hogyan lesznek beteggé azért, mert nem egészségesen élnek. Ez nem csak magánügy, hiszen ha több tíz vagy százezer ember gyógyszereit, kezelését, ápolását kell fizetni, akkor már társadalmi szintű problémáról beszélünk - fogalmazott a kormányszóvivő.

Amennyiben az Országgyűlés is megszavazza, szeptember elsejétől adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után. Adókötelessé válnak a magas cukor, só, szénhidrát vagy koffein tartalmú ételek és italok, mint például az energiaitalok, chipsek, előregyártott és csomagolt sütemények, sós snack-ek és levesporok. Nagy Anna hangsúlyozta, hogy ez még nem végleges lista, hanem egy előzetes javaslat, az egyeztetések és a parlamenti vita során még változhat.

Az adót a termék gyártójának, importáru esetén az első forgalomba hozó személynek kell fizetnie. Az új adónem teljes bevétele népegészségügyi célokat szolgál - tájékoztatott.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület örül, és extrémadót javasol

Az Egyesület közleményben jelezte: örömmel veszi, hogy korábbi javaslatukat a kormány figyelembe véve döntött a népegészségügyi termékadóról.

Az Egyesület támogatja a „hamburgeradó” bevezetését és változatlanul javasolja az úgynevezett „extrémadó” bevezetését is, amely az extrém sportot űzőket, ittasan, gyorshajtóként sérült gépkocsivezetőket érintené. Javasolja továbbá az alkohol és dohánytermékek többlet adójának kivetését, amelyekből többletbevétel keletkezhet az egészségügyi ellátórendszer számára.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink