hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Depresszió ellenes technológia

Digitális gyógyszert fejlesztettek ki a major depresszió kezelésére, jelentették be az amerikai biológiai pszichiáterek társasága éves tudományos ülésén. A szoftver hatékonysága hasonló, biztonságossága azonban sokkal jobb, mint a gyógyszeres kezelésé.

A Mount Sinai Orvostudományi Iskola pszichiáterei és kereskedelmi egysége az arcok érzelmi állapotának felismerésén és memorizálásán alapuló technológiát fejlesztettek ki major depresszióban szenvedők kezelésére. A kognitív–érzelmi kezelési mód a fejlesztők szándéka szerint a következő lépcsőben mobiltelefonos applikáció révén is alkalmazható lesz.

A módszer szerint a betegek arcképek sorozatát nézik végig, és eközben azonosítaniuk kell, hogy milyen érzelem látható egy-egy képen, továbbá meg kell mondaniuk, hogy ugyanazon a sorozaton belül addig hány olyan arcképet láttak, amelyik ugyanazt az érzelmet tükrözte.

A Brian Iacoviello és munkatársai által végzett klinikai vizsgálat eredménye szerint a módszer 6 hetes használata 42%-kal csökkentette a major depresszió tüneteit (az érzelmes arcok helyett különböző geometriai formákat néző kontrollcsoport depressziós tünetei 15,7%-kal enyhültek).

Mint Iacoviello elmondta, a fejlesztők szándéka az volt, hogy a depressziós betegek gondolkodási rendellenességeit (pl. perszeveráció, kényszeresség, a negatívumokon rágódás) vegyék célba azáltal, hogy egyszerre aktiválják bennük az érzelmi feldolgozás és a kognitív kontroll folyamatait: ha a kognitív kontrollért felelős, magasabb agyi központok aktívak maradnak az érzelmi stimulusok feldolgozása közben, az illető tudatosan irányíthatja a figyelmét, és megszüntetheti a negatív gondolatok önismétlő köreit.

A digitális terapeutikum hatékonysága a gyógyszeres kezelés hatékonyságával vetekszik, azonban biztonságossági profilja sokkal kedvezőbb, tette hozzá a pszichiáter.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés