hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Depresszió jelezheti a kórt

Az Alzheimer-kór a demens betegek mintegy háromnegyedét érinti, olvasható a Vasárnap Reggel nyomán a Világgazdaság portálján.

Az Alz­heimer-kór esetén elsősorban a memória sérül, azon belül az új dolgokat jegyzi meg nehezebben a beteg, illetve a napi teendőket felejti el a könnyen, például egy megbeszélt találkozót. De jellemző a gyakori dekoncentráltság is; míg másnál az alvászavar, a szorongás vagy a nyugtalanság hívhatja fel a figyelmet arra, hogy valami baj van.

A depresszió sokszor az egyik első szimptómája az Alzheimer-kórnak – mondta a Vasárnap Reggelnek Hidasi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának neu­rológus-pszichiáter szakorvosa –, és ez később is gyakran társul a betegséghez. Kutatásokból kiderül, hogy a fiatalabb korban vagy középkorúként átélt depressziós periódusok rizikótényezőként jelentős szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.

Becslések szerint a „felejtés betegsége” mintegy 36 millió embert érint a világon. Magyarországon is legkevesebb 150-200 ezer beteg lehet. Az Alzheimer-kór a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, de az időben megkezdett kezeléssel a lefolyása lassítható lenne. Csakhogy keveseknél ismerik fel a betegséget, emiatt csupán az érintettek alig néhány százaléka kap gyógykezelést.

A betegség egyik legjellemzőbb tünete a demencia vagy szellemi hanyatlás, ami a megismerési és gondolkodási funkciók súlyos károsodásával jár. Ha például a figyelem, a koncentráció, a megjegyzés, az írás vagy az ítélet­alkotás olyan mértékben sérül, hogy az a mindennapi életvitelt jelentős mértékben akadályozza, akkor gyaníthatóan demenciában szenved a beteg – mondta a szakorvos.

Ennek az előzménye lehet az enyhe kognitív zavar, amikor már van valamiféle károsodás a gondolkodási, megismerő funkciókban, de nem olyan súlyos, hogy a munka elvégzését, a családi életet vagy az érdekérvényesítést akadályozza. Ha valaki elfelejt bizonyos dolgokat, de kis cetlikre felírva emlékeztetni tudja magát a teendő elvégzésére, akkor enyhe kognitív zavarban szenved. Azért fontos ezt időben felismerni, mert az esetek egy részében később demencia alakulhat ki belőle.

Egy régebbi, több évtizeden át tartó svéd kutatásból kiderült, hogy ha egy középkorú embert tartós stressz ér (például válás, megözvegyülés, munkahelyének elvesztése), az 21 százalékkal növeli az Alz­heimer-kór és 15 százalékkal bármilyen demencia kialakulását.

A Vasárnap Reggel összeállítását a Világgazdaság szemlézi.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.