hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Dapagliflozin cukorbetegség megelőzésre?

A dapagliflozin krónikus vesebetegségben és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél csökkentette az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, írja az OTSZ Online.

A The Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban dr. Hiddo Heerspink (University of Groningen, Hollandia) és munkatársai a multicentrikus DAPA-CKD és DAPA-HF 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatok eredményeiről számoltak be. A két vizsgálatban azt kutatták, befolyásolja-e a dapagliflozin a krónikus vesebetegségben (CKD) és szívelégtelenségben (HF) szenvedő betegeknél a diabetes kialakulásának kockázatát. A vizsgálatba vont résztvevők anamnézisében nem szerepelt cukorbetegség, és a HbA1c-értékük a kiinduláskor kevesebb, mint 6,5%-nál (48 mmol/mol) kevesebb volt.

Mindkét vizsgálatban előre meghatározott feltáró végpont volt az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség.

A két vizsgálat összesített elemzése kimutatta, hogy krónikus vesebetegségben) és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a dapagliflozin csökkentette az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség előfordulását anélkül, hogy csökkentette volna a HbA1c-t. A szerzők szerint az a tény, hogy a dapagliflozin nem csökkentette a HbA1c-szintet, „a dapagliflozinnak a cukorbetegség patogenezisére gyakorolt ​​közvetlen jótékony hatását, például a béta-sejtek működésének vagy az inzulinérzékenység javulását támasztja alá”, de hangsúlyozzák, hogy további kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy például a CKD-ben vagy szívelégtelenségben nem szenvedő, illetve prediabeteses betegeknél a dapagliflozin képes-e megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés